Historisk mat på moderna fat: Fiskbullar med makaroner och brun sås (1940-tal)

Det finns en enkel anledning till varför jag inte testat några historiska fiskrecept: bristande kunskaper. Recepten innebär ofta att man ska ta hand om en hel fisk vilket innebär borttagande av fjäll, huvud och ben. Eftersom jag inte fick lära mig detta på hemkunskapen känns det här som ett superstort projekt. Någon gång måste jag testa, men idag nöjer jag mig med ett som endast krävde en burk fiskbullar. Receptet påstår sig räcka till sex personer, men det är nog sex små munnar.

Fiskbullar med makaroner och brun sås (6 personer)

Fiskbullar med makaroner och en sås som inte är brun.

1 liten burk fiskbullar
2 1/2 hg makaronistänger (jag använde Bucantini n.9)
2 msk smör/margarin/matolja
3 msk vetemjöl
1/2 liter mjölk
2 tsk buljongextrakt
salt
peppar

Makaroni-lathund ur 91 olika sätt att tillaga svenska makaroner.

Första utmaningen är att avkoda receptet. Hur stor är en liten burk fiskbullar? Hur stora var fiskbullarna på 1940-talet? Hur många fiskbullar ska man tänka per person? Här använde jag en "stor" burk fiskbullar i buljong med innehåll på 260 gram.

Med hjälp av recepthäftets försida identifierades makaronistänger av betydligt tjockare utformning än vanlig spagetti.

Koka pastan i rikligt med saltat vatten. När de är färdiga spolas den med kallt vatten och kan vid behov läggas i kallt vatten för avsvalning. Smörj en form och lägg fiskbullarna i botten. Fyll på med makaronistängerna.

Makaronilåda före tillagning i ugn.
Gör en sås på fett, mjöl och mjölk. Min gissning är att smöret smälts och vetemjölet rörs ihop med fettet och därefter rörs mjölken ner. Smaksättes med kryddor (dvs salt och peppar) samt buljongextrakt. Eftersom fiskbullarna kom i buljong använde jag den för att inte slösa med resurser. Häll såsen över makaronerna. Tillaga i ugnen 15-20 minuter på ca 200°C.

Makaronilåda efter tillagning i ugn i en kvart.
Omdöme och förbättringspotential: Det här var kanske inte den mest smakrika middagsrätten, men med lite extra salt och peppar gick det skapligt ner. Jag fick associationerna till så kallad "barnmat" (varför nu barnmat och vuxenmat måste särskiljas är ju ett kapitel i sig). Sambon som gillar fiskbullar gillade även maten, men saltade och pepprade ordentligt. Den som vill ha knaprigare eller smakrikare täcke kan strö över lite ströbröd eller ost. Möjligen kan det vara en fördel att ha i makaronilådan lite längre än 15 minuter för att såsen ska tjockna mer (när jag värmde upp i ugnen dagen efter blev konsistensen betydligt tjockare).

Reflektion: Ni har säkert noterat att det inte blev en särskilt brun sås, mer en vit bechamel-aktig dito. Detta kan bero val av buljong. Alternativt får jag åberopa tryckfel i boken.

* * *

Receptet kommer från 91 olika sätt att tillaga svenska makaroner utgiven av Norrköpings makaronifabrik Åby Ö. S. B. Det finns inget tryckdatum, men den tycks vara utgiven under 1940-talet, möjligen, som det går att läsa på vissa sidor, redan 1941. Det är ett litet häfte på 48 sidor. Förordet är skrivet av Gerda Hallgren som verkar ha givit ut några kokböcker under 1920-talet.

På varje uppslag står det "Gör måndagen till makaronidag" och "Använd svenska makaroner". Med stor sannolikhet är detta en reklamskrift. I förordet får man veta att svenska makaroner är "Bland de mest näringsrika, hälsosamma och lättsmälta födoämnen" som finns,  men att det är viktigt att inte slarva med detaljerna för att få till smakligheten.

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer

Malinmupp sa…
Mmm, fiskbullar! Är det möjligt att man ska bryna smöret i såsen? Det kanske hade gett en lite mer brunaktig sås? Intressant vilka delar av receptet som står utskrivet och vad du får gissa dig till.
Matilda sa…
Malinmupp >> Ja bryna är kanske det som behövs!
Jag misstänker att de bristfälliga instruktionerna antingen beror på min bristande matlagningskompetens, eller på att recepten inte blivit testlagade i samma utsträckning som gjorts av Icas och KFs testkök.