Historisk mat på moderna fat: Makaronikotletter (1940-tal)

Minns ni kålkotletterna? Det verkar vara något av en 40-talsgrej att göra kotletter (i min mening biffar) på lite olika otippade ingredienser. Denna gång är det makaroner som utgör basen.

Makaronikotletter

Makaronikotletter, eller makaroniplättar, med haricots verts och sallad.

2 hg makaroner (jag använde Bucantini n.9)
salt till kokvattnet
1 hg fransktbröd (jag använde rostbröd)
1 dl grädde (jag använde 15 %-ig matlagningsgrädde)
3 msk ost
2 ägg
1 msk smält smör samt smör till pannan
salt och vitpeppar

Koka makaronerna/pastan i saltat vatten, skölj i kallt vatten och låt rinna av. Makaronerna ska därefter hackas fint. Eftersom jag inte hade det tålamodet plockade jag fram saxen och det gick nog lika bra.

Okej, det stod inte att man skulle klippa makaronerna i ursprungsreceptet, men...

Under tiden som makaronerna kokar kan brödet mjukas upp i grädden. Det framgår inte riktigt av receptet men jag förmodar att osten ska rivas. Smält smör så att du får ca 1 msk. Separera äggulorna från äggvitorna. Vispa äggvitorna hårt.

Bröd i grädde.

Blanda samman pasta, uppblött bröd, ost, smält smör, äggulor och kryddor. Till sist rörs äggvitorna ned. Forma till kotletter och stek i smör. Jag använde mig av en sked och slapp därför kladda med smeten. Jag upptäckte dock att det var en fördel att steka något mindre biffar för att de ska hålla bättre vid vändning.

Kokhäftet föreslår "små fina ärtor eller haricots-verts" till serveringen.

Omdöme och förbättringspotential: Vi kan börja med namnet, sambon sa spontant "jaha, det blir makaroniplättar idag". Makaroniplättar är definitivt ett bättre namn än makaronikotletter och ger en fingervisning om hur det ska smaka (tänk lite omelett-aktigt). Plättarna var helt okej, inte alls dumma, och skulle troligen uppskattas av barn. Men för vuxna finns det absolut  utrymme att arbeta med kryddning och tillbehör. Jag tror kryddningen kan utvecklas med lite chili, gräslök, smakrikare ost och/eller mer ost. Kanske skulle de fungera bra som sidorätt till stekt halloumi eller fler grönsaker. Får man bara till en bra kryddning tror jag absolut att det här är en rätt som kan få revival. Torde vara perfekt svinnsmart mat, dvs möjligheten att använda gårdagens överblivna makaroner eller spagetti.

* * *

Receptet kommer från 91 olika sätt att tillaga svenska makaroner utgiven av Norrköpings makaronifabrik Åby Ö. S. B. Det finns inget tryckdatum, men den tycks vara utgiven under 1940-talet, möjligen, som det går att läsa på vissa sidor, redan 1941. Det är ett litet häfte på 48 sidor. Förordet är skrivet av Gerda Hallgren som verkar ha givit ut några kokböcker under 1920-talet.

På varje uppslag står det "Gör måndagen till makaronidag" och "Använd svenska makaroner". Med stor sannolikhet är detta en reklamskrift. I förordet får man veta att svenska makaroner är "Bland de mest näringsrika, hälsosamma och lättsmälta födoämnen" som finns,  men att det är viktigt att inte slarva med detaljerna för att få till smakligheten.

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer