Historisk mat på moderna fat: Makaronipudding med frukt (1940-talet)

Vissa äldre recept kräver en viss acceptans för nya sätt att kategorisera mat. Makaroner och pasta är ju i normalfallet mat och inte efterrätt. Men ibland får man våga att gå utanför sina vanor, om inte annat för att skapa spännande bloggmaterial!

Makaronipudding med frukt (6 personer)

Makaronipudding med frukt, dvs med apelsin och mandel.

2 hekto stjärnmakaroner eller vermiceller, dvs väldigt tunn pasta (jag använde capellini n.1)
1 hekto smör
4 msk mjöl
1/2 mjölk
1 msk vaniljsocker
3 ägg
Rivet skal från en apelsin
3 apelsiner
socker
1/2 hekto mandel

Koka makaronerna mjuka i lättsaltat vatten, skölj av med kallt vatten. Fräs smöret med mjölet i en stor kastrull (om du gör för 6 personer), återanvänd gärna pastagrytan. Slå på mjölken och låt smeten tjockna. Blanda i vaniljsocker, rivet apelsinskal och makaronerna.

Skär apelsinerna i skivor (jag förmodar att de ska skalas först men ej delas i klyftor). Med brödkniv blir det lättare att skära fina skivor. Lägg hälften i ett lager i en ugnsfast form (jag rekommenderar att formen smöras). Strö över lite socker och mandel. Lägg på ett nytt lager apelsin, socker och mandel.

Puddingsmet med pasta i.

Dags för ungen.

Separera äggulor och äggvitor. Äggulorna rörs ner i pastablandningen medan äggvitorna ska vispas till ett hårt skum. Till sist vänds även äggvitorna ner i smeten och röran läggs över apelsinerna. Anrättningen ska därefter "gräddas genast i het ugn". I 200° räcker 20-25 minuter för att få en fin färg.

Klart! Puddingen ser lite ut som en ugnspannkaka.


Receptet ger inga anvisningar huruvida rätten ska ätas kall eller varm eller vad som är lämpligt tillbehör.

Omdöme och förbättringspotential: När puddingen gräddats i ugnen så var jag faktiskt väldigt peppad, det här såg ju faktiskt gott ut! Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva denna efterrätt, men det närmsta är kanske en sötare gräddig bakad pastarätt med apelsinsmak. Jag måste medge, det är lite märkligt att äta spagetti till efterrätt. Det var ju inte äckligt, men kanske inte heller så sensationellt gott. Sambon var å sin sida inte imponerad. 

Efter ha smakat i olika temperaturer tror jag nog att något varm är att föredra. Kanske kan den serveras med någon sylt, vilket jag dock inte testat själv. Sex portioner är ju ganska mycket, hade jag tänkt till så hade jag gjort en tredjedel av receptet. Men nu jag alltså en hel del makaronipudding i frysen...

Teoretiskt sett kan man säkerligen byta ut apelsinerna mot äpplen, nektariner eller annan frukt, men jag tror inte att den gastronomiska upplevelsen blir högre. Möjligen om man använde de mindre makaronerna och hade i betydligt mindre mängd pasta så skulle det här kunna vara lite mer spännande, men jag tror faktiskt inte det.

Reflektion: Jag tror ärligt talat inte att detta har varit en trendig efterrätt som ätits ofta i stugorna på 40-talet. Nu vet jag att man genom historien experimenterat med att göra märkliga kombinationer av frukt i mat (hej 70-talet), men av döma av andra kokböcker tror jag inte att detta fått ett brett genomslag. Jag tänker att den främsta anledningen att testa detta recept idag är just för att det är lite udda, att man blandar frukt och pasta och äter det som efterrätt. Det är som en skoj grej att utmana sina egna normer.

* * *

Receptet kommer från 91 olika sätt att tillaga svenska makaroner utgiven av Norrköpings makaronifabrik Åby Ö. S. B. Det finns inget tryckdatum, men den tycks vara utgiven under 1940-talet, möjligen, som det går att läsa på vissa sidor, redan 1941. Det är ett litet häfte på 48 sidor. Förordet är skrivet av Gerda Hallgren som verkar ha givit ut några kokböcker under 1920-talet.

På varje uppslag står det "Gör måndagen till makaronidag" och "Använd svenska makaroner". Med stor sannolikhet är detta en reklamskrift. I förordet får man veta att svenska makaroner är "Bland de mest näringsrika, hälsosamma och lättsmälta födoämnen" som finns,  men att det är viktigt att inte slarva med detaljerna för att få till smakligheten.

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer

Malinmupp sa…
Vilket spännande recept! Tack för att du undersöker, så att vi andra slipper.... :)
Matilda sa…
Malinmupp >> Haha, varsågod! Någon måste ju ta ansvar :D