Akta(-)skylten! Del I

Dags att köra igång en ny blogg-serie! Utöver att samla på lekplatsdjur har jag i några år även samlat på olika slags skyltar som syftar till att få folk att köra sakta. Exakt varför jag började med denna foto-samling är lite diffus, men det var nog den spännande variationen av skyltar på detta tema. Gemensamt är att nästintill alla handlar om barn. Det finns också skyltar som önskar att man tar hänsyn till katter, men mest vanligt är att det är barnen som framförs som anledning att sänka farten.

Jag har tematiserat bilderna efter olika teman. Idag börjar vi med skyltar som utgår från ordet "akta". Föraren av fortskaffningsmedlet ska alltså iaktta aktsamhet.

Vi börjar med en gammal klassiker: Akta! Barn!! Kör sakta. Här talar texten för sig själv och där den diagonalt placerade texten flankeras av vad som troligen ska föreställa trottoarer där barn kan tänkas förekomma.
Akta! Barn! Även här är det korta interjektioner med utropstecken. Här introduceras en varningstriangel, vilket är en vanligt förekommande illustration eller form. I triangeln finns ett litet barn vars boll är på väg bort. Här kan vi anta att det här med barn som plötsligt springer ut på vägen på jakt efter sin boll är en riskfaktor i trafiken.

Ytterligare en bild på barn som springer efter en boll, denna gång uppmanas vi att Akta barnen i kvarteret!

Akta oss Kör sakta. Denna skylt talar från barnet och inte från den vuxne/föräldern. Till skillnad från andra bilder står barnet här beskedligt stilla.

Det här är en av mina favoritskyltar, den känns (medvetet?) retro. Akta våra barn kör sakta.

Akta!! Lekande barn. Ansiktslösa barn leker med barnvagn och båt.

Slutligen en liten varningstriangels-skylt som är något svår att uppmärksamma. Två lekande barn och en hund, med uppmaningen Akta!

Kommentarer

Malinmupp sa…
Jag gjorde en felläsning på näst sista skylten...Trodde det stod "äkta levande barn".
Blev ganska roligt i mitt huvud :).
Matilda sa…
Malinmupp >> Hehe, man får ju hoppas att de är äkta, att platserna inte befolkas av låtsasbarn ;)