Historisk mat på moderna fat: Frukostdryck (1938)

Hörrni! Jag grävde i gömmorna och hittade en kokbok/matlagningshäfte med bara fruktrecept och jag tror banne mig att denna kommer resultera i många spännande anrättningar. Varför då? Jo, den innehåller en del recept jag inte påträffat i andra sammanhang. Efter ha bläddrat i flertalet kokböcker från 1900-talets första halva så framträder en del mönster och upprepade rätter (vars recept inte nödvändigtvis är lika). Roligt nog verkar den dessutom vara sammanställd av samma person och samma utgivare som för boken Moderna grönsaksrätter som jag inledde denna blogg-serie med. Vi börjar med en dryck till dagens första mål.

Frukostdryck

Helgfrukost med frukostdryck, frallor och te.

1 äggula
2 apelsiner
1 tsk honung eller socker (jag använde honung)

Apelsinerna ska tvättas och klyvas, därefter pressas saften ut. Vispa ihop apelsinsaften med äggulan och smaksätt med honung. Serveras. 

Anm. Receptet räcker till två glas.

Omdöme och förbättringspotential: Det kanske inte riktigt ser ut som apelsinjuice från tetraförpackning, men det luktar apelsin och smakar apelsin. "Slöseri med ägg" menade sambon. Och ja man kan ju fundera över äggulans betydelse. Men det är ett enkelt recept och för den som önskar lite extra äggule-tillskott på morgonen så är det väl en uppiffad färskpressad apelsinjuice. Enkelt och smakar som sagt som lite sötare apelsinjuice.

***

Receptet kommer från recepthäftet Färsk frukts användning i hushållet: Modern och praktisk handbok upptagande 160 recept (1938, troligen tredje upplagan) utarbetad av skolkökslärarinnan Kate Carlsson. Utgivare är Svenska fruktföreningen, Urshult. Priset var då 1:50 kronor vilket motsvarar drygt 47 kronor i dagens penningvärde (källa: Edvinsson & Söderberg 2011). Första upplagan tycks vara utgiven 1937.

Häftet innehåller många spännande reklamannonser för t.ex. te, kokkärl, hälsohem, elektriska tvättmaskiner, glas... För den som är mer nyfiken på Kate Carlsson, sedermera Kate Carlsson Carpenter, som även var familjeekonom och skribent på Ica-kuriren rekommenderas en artikel i Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon (av dottern Ann Carpenter Fridén, 2020).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer