Historisk mat på moderna fat: Äpplemaränger (1938)

"Stackars" sambon har fått utstå en hel del historiska experiment, såväl lyckade som mindre lyckade. När han säger att det är något han kan tänka sig äta igen, då vet man att receptet har potential. Men jag har nog aldrig sett honom så engagerad som när denna efterrätt serverades.

Äpplemaränger

Äppelmaräng.

100 gram smör
1 msk socker till degen + 6 msk till marängen
150 gram mjöl
1/2 kg äpplen
3 äggvitor

Gör en deg på smör, socker och mjöl. Skölj, skala och skiva äpplena. Kavla ut degen till en kaka på cirka en centimeters tjocklek. Sporra ut jämna fyrkanter. Lägg på äppelskivorna i rader.

Degrutor med äppelskivor.

 Vispa äggvitorna till hårt skum, rör försiktigt ner socker. Fyll en strut/spritsduk och spritsa över äpplena.

Spritsa rutorna i valfritt mönster.

Gräddas enligt receptet på svag värme. Jag testade på 150° och tog ut efter 40 minuter, men tror att de egentligen kunnat tas ut tidigare, gissningsvis räcker en halvtimme.
Färdiggräddade maränger.

Grädde anges som serveringsförslag. 

Omdöme och förbättringspotential: Sambon var begeistrad. Detta blir en fin efterrätt som är ganska lätt (dvs den lägger sig inte som en ett tungt grytlock i magen). Att den dessutom blir mycket god och är enkel att tillaga är extra bonus. Sammanfattningsvis en bra efterrätt som med enkelhet kan serveras som finalen i en trerätters bjudmiddag. Vi testade med glass, men grädde är nog bättre. Jag vågar mig på att föreslå lite citronmeliss som piff till grädden. Troligen kan äpplena bytas ut mot päron.

* * *

Receptet kommer från recepthäftet Färsk frukts användning i hushållet: Modern och praktisk handbok upptagande 160 recept (1938, troligen tredje upplagan) utarbetad av skolkökslärarinnan Kate Carlsson. Utgivare är Svenska fruktföreningen, Urshult. Priset var då 1:50 kronor vilket motsvarar drygt 47 kronor i dagens penningvärde (källa: Edvinsson & Söderberg 2011). Första upplagan tycks vara utgiven 1937.

Häftet innehåller många spännande reklamannonser för t.ex. te, kokkärl, hälsohem, elektriska tvättmaskiner, glas... För den som är mer nyfiken på Kate Carlsson, sedermera Kate Carlsson Carpenter, som även var familjeekonom och skribent på Ica-kuriren rekommenderas en artikel i Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon (av dottern Ann Carpenter Fridén, 2020).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer

Sambon sa…
Ja den här var jättegod!!! Mums-mums!