Historisk mat på moderna fat: Makaronirand med morotsfransar (1948)

 Dagens middag är ett dubbel-recept på grund av huvudrättens natur.

Makaronirand med morotsfransar

En tårtbit av makaroniranden fylld med morotsfransar

125 gram makaroner (jag använde spagetti)
50 gram margarin
2 msk riven ost
2 ägg
1-2 del mjölk
salt

Till morotsfransarna:
3 kkp (4,5 dl) grovrivna morötter
1 stor lök, hackad
olja
veg. buljong
kokat vatten (tips: spara lite pasta vatten)

Vi börjar med makaroniranden. Om du använder långa rör bryt dem i fem centimeter långa bitar (det borde gå lika bra med t.ex. snabbmakaroner) och koka dessa i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Rör i margarin och ost i pastan. Vispa ihop ägg, mjölk och salt och häll över pastan. Häll över pastasmeten i en välsmord randform (eller en sockerkaksform med hål i mitten).

Rätten ska sedan kokas i ett vattenbad i en halvtimme. Eftersom jag nyligen hade en fadäs med vattenbad så struntade jag i detta och tillredde makaronilådan på ca 200° i en halvtimme.

Dags för gräddning.

Medan pastan är i ugnen förbereder du fyllningen. Receptet föreslår en fyllning på stuvad spenat, morotsfransar eller stuvade morötter och gröna ärter. Jag valde - lite på grund av det lustiga namnet - morotsfransar.

Den hackade löken och grovrivna moroten stegs i olja i fem minuter. Tillsätt lite kokt vatten (med betoning på lagom lite, det ska inte bli soppa). Lägg på ett tättslutande lock och koka till det är mjukt, ca fem minuter till. Smaksätt med vegetabilisk buljong.

Färdigbakad makaronikaka.

När makaroniranden är klar tas den ur ungen och stjälps upp på ett fat. Hålet i mitten fylls med fyllningen.

En inte så estetiskt tilltalande makaronirand. Jag skyller på att jag använde en sockerkaksform med mönster och inte en äkta randform.

Omdöme och förbättringspotential: Jag tyckte ju att jag hade smörat formen ordentligt och dessutom badade ju pastan i smör, ändå ville makaroniranden inte ta sig ur formen på ett beskedligt sätt. Kanske är detta priset man får betala när man envisas med att inte placera formen i ett vattenbad i ugnen. Smakmässigt så är själva makaroniranden lite som en makaroniomelett, den skulle må bra av mer kryddning och en mer smakrik ost. Även morotsfransarna (som kan tillredas som sidorätt) kan kryddas på lite mer. Kan man bara få tag i en bra "rand-form" eller få till det så att fyllningen lossnar snyggt från formen så är det ju en fint sätt att servera maten på. Variationsmöjligheterna för denna allt-i-en-rätten torde dessutom vara oändliga i synnerhet gällande fyllningen. Vad sägs om t.ex. sellerihackies eller köttfärssås?

Reflektion: Jag har funnit flera recept på sådana här ringar/ränder med fyllning. Randen kan bestå av lite olika saker, t.ex. pasta eller ris. Det verkar som ha varit ett populärt sätt att tillreda mat under väldigt lång tid, men förekommer intressant nog sällan (aldrig?) idag. Eller är det någon av er som håller rand-rätterna vid liv?

 ***

Receptet är hämtat ur Gröna kokboken av Vera Lindgren. Versionen jag utgått från är 3:e utökade upplagan från 1948 utgiven av Litteraturförlaget. Första upplagan kom 1943 och det blev minst fyra. Priset för boken var 3:75 kronor, vilket motsvarar ca 76 kronor i dagens penningvärde (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Vera har haft hjälp av Greta Håkansson, Therése Stamer och Lennart Varodell. Enligt inledningen är kokboken ett resultat av Svenska Frisksportsförbundets stockholmsavdelning som hade matlagningskurser i vegetarisk kost 1942. Vera Lindgren beskrivs som medlem av förbundets näringskommitté, Greta Håkansson var "husmodersredaktris" på tidningen Frisksport och Lennart Warodell näringsledare i förbundet.Therése Stamer hade ett hälsohem "Pension Bakkely" (vilket i en dansk källa beskrivs mer som en hushållningsskola) utanför Köpenhamn och beskrivs som "en av pionjärerna av denna kost".

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer