Historisk mat på moderna fat: Tebröd med apelsinsaft (1938)

Dagens recept kanske idag hade kallats apelsin-tekakor eller tekakor med apelsinjuice.

Tebröd med apelsinsaft

Tebröd (eller tekakor) med apelsinsaft.

425 gram vetemjöl
3 tsk bakpulver
4 msk socker
4 msk korinter (russin)
2 dl apelsinsaft från ca 3 apelsiner (jag använde köpt apelsinjuice)
ca 100 gram smör

Receptet saknar faktiskt måttangivelser på smör. Smöret står inte ens med bland ingredienserna utan dyker upp först i instruktionerna. Jag chansade på 100 gram och tyckte det fungerade bra.

Blanda det mesta av mjölet med bakpulver och socker. Arbeta in smöret i mjölet med dina fingrar. Skölj russinen (det glömde jag, men det fungerade bra ändå) och tillsätt. Pressa saft från apelsinen och rör ner. 

Lägg upp degen på ett bakbord som mjölats med resten av mjölet. Arbeta snabbt ihop och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en runt kaka som är ca 1 centimeter tjock. Nagga och sporra (tänk scones) och grädda i "god ugnsvärme". Jag utgick från recept på scones och satte in dem i 225° i ca 10 minuter.

Skåra och nagga.

Serveringsförslag är till kaffe eller te, smörade eller osmörade.

Servera med t.ex. te eller apelsinjuice.

Omdöme och förbättringspotential: Goda bullar med smak av apelsin (smaken är inte påträngande). För den som inte gillar russin kan dessa förstås uteslutas. Jag gjorde dessa till en helgfrukost, men det är lite mer fikabröd. Sockert kan skäras ner eller till och med uteslutas. För den som vill går det nog att göra flera mindre "småbullar" istället för stora kakor. Ätes med fördel nygräddade.

* * *

Receptet kommer från recepthäftet Färsk frukts användning i hushållet: Modern och praktisk handbok upptagande 160 recept (1938, troligen tredje upplagan) utarbetad av skolkökslärarinnan Kate Carlsson. Utgivare är Svenska fruktföreningen, Urshult. Priset var då 1:50 kronor vilket motsvarar drygt 47 kronor i dagens penningvärde (källa: Edvinsson & Söderberg 2011). Första upplagan tycks vara utgiven 1937.

Häftet innehåller många spännande reklamannonser för t.ex. te, kokkärl, hälsohem, elektriska tvättmaskiner, glas... För den som är mer nyfiken på Kate Carlsson, sedermera Kate Carlsson Carpenter, som även var familjeekonom och skribent på Ica-kuriren rekommenderas en artikel i Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon (av dottern Ann Carpenter Fridén, 2020).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer