Historisk mat på moderna fat: Marmelad av lingon och morötter (1941)

Så här när det nästan är sommar börjar det bli dags att tömma frysens förråd av fjolårets bärskörd för att (förhoppningsvis) fylla på med nytt under sommar och tidig höst. Mest effektivast brukar vara att göra en paj eller koka lite sylt. Om ni liksom jag inte är storkonsumenter av sylt och marmelad så blir säkert familj, vänner, grannar och arbetskollegor glada för en liten burk. Själv sparar jag små burkar från t.ex. tångkaviar, eller pesto eftersom de är lagom presentförpackningar.

Marmelad av lingon och morötter

Marmelad av lingon och morötter är en trevlig gåva att ge bort.

2 liter lingon
2 kg morötter
3/4 liter vatten
500 gram socker per kilo mos

Skala och skär moroten i bitar. Koka med lingon och vatten tills de är riktigt mjuka.

Uppkok.

Sedan är det dags att passera massan. Jag har ju nämnt det tidigare att jag inte riktigt fått till det med passering. Denna gång testade jag med en gammal potatispress, men gav upp och tog fram stavmixern. Det som var oklart för mig var i fall vattnet skulle inkluderas eller ej, men jag valde till sist att inkludera det. Här kan man nog välja att sila bort lite vatten ifall man vill ha fastare konsistens.

Att använda en potatispress rekommenderas nog inte, det sprätter ganska bra...

Nästa steg innebär att väga moset/massan. Ett tips här är att ha vägt syltgrytan innan du startar marmeladkoket, när du väger grytan igen kan du då bara dra bort kärlets vikt. Vikten är av betydelse för att sockermängden ska bli lagom.

Nytt uppkok.

Låt moset/massan koka upp igen och koka i cirka 10 minuter. Rör ner socker. Låt koka under omrörning tills du får den tjocka konsistens du önskar. Häll därefter över i varma burkar.

Lingon- och morotsmarmelad på brie och kex var en mycket trevlig kombination.

Bonustips i receptet är att anvisningarna även kan användas för att tillaga marmelad av lingon och äpple (på färska eller torkade äpplen).

Lingonmarmelad på nybakade norrländska mjukkakor.

Omdöme och förbättringspotential: Först och främst, jag måste bekänna att jag gjorde en stor tabbe. Jag halverade receptet, men glömde att halvera mängden vatten. Alltså blev min marmelad lite rinnig. Om du håller dig till receptets proportioner borde den bli något tjockare. Marmeladen blev mycket god, lingonsmaken anas, men tar inte över. Syrligheten gör att passar bra till både kex med brieost och nybakade mjukkakor! Eftersom det blev ganska mycket gav vi bort en hel del burkar.

Reflektion: Morotsmarmelad har jag nog sett tidigare, men inte lingonmarmelad. Min gissning är att kombinationen är en påminnelse om hur det var brist på vissa varor under andra världskriget. Husmödrarna uppmuntrades att ta tillvara på alla grönsaker, frukter och bär. Ifall det var ett dåligt lingonår så är ju en blandning ett effektivt sätt att dryga ut en bristvara. Varför skulle man då göra söta inläggningar? När jag tittat i äldre tidningar förstår jag det som att det var ett sätt att uppmuntra att befolkningen fick i sig tillräckligt med vitaminer. Exempelvis så uppmuntrades att nypon togs tillvara.

* * *

Receptet är hämtat ut Dyrtidsmat (1941) en receptsamling utgiven av Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala vid P. A. Nordstedt & söners förslag i Stockholm. Samlingen tycks ha getts ut i minst ytterligare tre upplagor innan andra världskrigets slut. Förordet riktar sig till de "som sträva efter att uppfylla statsmyndigheternas uppmaning att sänka standarden när det gäller matfrågan". Priset var då 2 kronor, vilket motsvarar ca 47 kronor i dagens penningvärde (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer

Sambon sa…
Den här marmeladen var jättegod och rekommenderas varmt till alla att prova. Som Matilda skriver så gav vi bort flera burkar och jag vet därför att andra som provat den uppskattat dess goda smak. Magiskt gott på kex med brieost!
Matilda sa…
Sambon >> Hehe, bra marknadsföring :D