Historisk mat på moderna fat: Marmelad av rabarber och morötter (1941)

Efter succén med lingon- och morotsmarmeladen fick jag blodad tand och gav mig på ett annat marmeladrecept med förhoppningen om lika gott resultat. Doseringen nedan är enligt ursprungsreceptet, jag gjorde dock halv sats och det kan vara värt att göra en kvarts sats ifall det inte går åt mycket marmelad i hushållet. Å andra sidan fungerar marmelad bra som present.

Marmelad av rabarber och morötter

Rabarber- och morotsmarmelad i solskenet.

1 kg rabarber
1 kg morötter
1/2 liter vatten
1 kg socker

Skala och skär morötterna i bitar. Skölj rabarbern men skala den inte, skär i bitar. Koka morötterna mjuka i vattnet, ha locket på kastrullen. Äldre morötter behöver koka lite längre än nyskördade. 

De kokta morötterna skäres fint, mals eller passeras (jag mosade med potatisstöt). Denna del tolkar jag som att man häller bort vattnet, men det står inte uttryckligen. Morotsmassan blandas med rabarbern och får koka i cirka 10 minuter. Här tyckte jag att det såg lite väl suspekt ut och tillsatte lite vatten för att det verkligen skulle koka, men den som har mer tålamod kan nog klara sig utan tillsatt vatten.

Ska det här verkligen bli marmelad?

Efter att ha tillsatt lite vatten och kokat ett tag såg det fortfarande inte så aptitligt ut.
Tillsätt socker och låt koka under omrörning tills marmeladen är tillräckligt tjock. Häll över direkt i varma glasburkar och sätt lock på.
Efter sockret rörts i börjar det likna något.

Bonustips som ges är att samma recept kan användas för marmelad av krusbär och morötter.

Burkarna räckte precis till en halv sats marmelad!

Obs! Enligt receptet är hållbarheten på marmeladen begränsad! Ett alternativ kanske kan vara att använda syltsocker med pektin.

Omdöme och förbättringspotential: Kombinationen av rabarber och morötter låter kanske inte så gott och jag måste medge att jag utifrån de visuella intrycken under processens gång var skeptisk. Men slutresultatet blev förvånansvärt gott! En kompis fick en burk som inflyttningspresent och gillade den. Man ska alltså troligen inte tillsätta något vatten vid andra uppkoket för det blev lite rinnig konsistens. För den som är våghalsig så kanske det går att experimentera sig fram med smaksättning. Kanske går det att koka med lite kanelstång eller kardemumma? Lite citron?

Summa summarum: Båda marmeladrecepten (både detta och lingonmarmeladen) som kombinerar morot med syrligt blev riktigt bra!  Förvisso är det första gången jag någonsin gör marmelad, men det här var både enkelt och gott. Testa gärna!

* * *

Receptet är hämtat ut Dyrtidsmat (1941) en receptsamling utgiven av Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala vid P. A. Nordstedt & söners förslag i Stockholm. Samlingen tycks ha getts ut i minst ytterligare tre upplagor innan andra världskrigets slut. Förordet riktar sig till de "som sträva efter att uppfylla statsmyndigheternas uppmaning att sänka standarden när det gäller matfrågan". Priset var då 2 kronor, vilket motsvarar ca 47 kronor i dagens penningvärde (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer