Historisk mat på moderna fat: Grapefruitkobbel (1955)

Jag fyndade en bok på loppis för fem kronor med massor av spännande recept på alkoholfria drinkar och dryckesblandningar. Perfekt för mitt historiska matlagningsexperiment!

Grapefruitkobbel

Grapefruktcobbler av blodgrapefrukt i seltersglas*.

1/2 grapefrukt (jag råkade köpa blodgrapefrukt)
1 msk strösocker
1/2 liter vatten
1 flaska (troligen 33 cl) Pommac

Förbered drycken genom att pressa saften ur grapefrukten. Blanda med socker och vatten i en kanna/karaff och ställ in i kylskåpet. När det är dags att servera så fyller du på med läsken. Servera i seltersglas, dvs mindre dryckesglas (för 1-1,5 dl vätska) utan fot. Det står inte i receptet, men jag rekommenderar att du har is i glasen/karaffen så att drycken är riktigt kyld.

Pressning på gång, då upptäcktes att grapefrukten var röd...
Omdöme och förbättringspotential: Detta var en god och läskande dryck som passar fint för somriga dagar. Fungerar fint som välkomstdrink. Serveras drycken i seltserglas så räcker det åtminstone till fyra personer. Misstänker du att ni kommer vara törstiga så gör så gör dubbel sats. Möjligen blev smaken något lenare av blodgrapefrukten än vad den skulle vara av grapefrukten, men teoretiskt sett skulle det gå bra att göra på de flesta citrusfrukter med samma goda resultat.

Reflektion: Det är spännande hur recepten i den här boken blandar svenska och engelska. Det står t.ex. grapefruit inte grapefrukt och orange juice istället för apelsinjuice. Samtidigt står det kobbel och inte cobbler. Riktig svengelska med andra ord! Apropå cobbler så verkar det vara en drink som kan varieras ganska mycket. Frukt, socker, sprit och helst is verkar vara den gemensamma nämnaren.

*Om ni undrar över seltersglasen på bilden så heter dessa Tälja (Nattetid). De finns även  i mindre storlek under namnet Tälja järn. De mindre glasen vann Årets inredningsföremål på Swedish Designawards by Rum 2020. Glasen är ganska tunna och är som täljda i trä. (Ogenererad och icke-sponsrad "reklam". Som ni anar tillverkas de av någon jag är bekant med.)

* * *

Receptet är hämtat från Gott att dricka redigerad av Gun Jörge och med illustrationer av Dorte (utgiven av Lindqvists förlag 1955). Priset var då för häftet 5:75 kr och för den inbundna utgåvan 8:50 kr. I dagens penningvärde motsvarar detta ca 88 respektive 130 kronor (källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Gun Jörge tycks vara en pseudonym som även använts för böcker om städning, målning och olyckor. Författarens riktiga namn tycks vara Gunhild Jørgensen och är möjligen född Palmkvist och därmed den första svenska kvinna vald till ordförande för ett politiskt ungdomsförbund (Folkpartiet, läs mer i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon). Efter lite efterforskningar är jag relativt säker på att illustratören var danska Dorte Kortzau som tycks ha illustrerat för olika nordiska uppdragsgivare (läs mer på Danske Postkortkunstnere).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer