Historisk mat på moderna fat: Smaragd (1955)

Idag blir lite det mer historisk dryck i moderna glas. Det var lite så att det gick upp ett ljus för mig varför man kallar cocktailfrukt för just cocktailfrukt...

Smaragd

En halv sats Smaragd.
1 burk blandade sydfrukter (dvs någon form av cocktailfrukt)
2 flaskor Pommac (2x33cl)
2 dl krossad is
2 flaskor Tonic water (2x33cl)
Grön karamellfärg
Evt. färska gurkstrimlor eller gula krusbär

Ställ in en stor glaskanna i kylen så att den blir kall. Skär under tiden frukten i små tärningar. Spara lagen och blanda i några droppar grön karamellfärg. Häll isbitar i kannan, fyll på med frukten, lagen, pommac och tonic. Rör runt så att färgen blir jämn. Garnera, om så önskas, med lite strimlad gruka eller gula krusbär.

Omdöme och förbättringspotential: Det här blir en drink med kul färg. Det borde gå att få den mörkare än vad jag fick. Tonicen gör att det blir en lite vuxen smak, så det här är nog inget att servera barn. Sambon tyckte att det var fräscht och gott. Personligen tyckte jag att det var trevligt med ett glas, men blev sedan nöjd. Jag tror att det skulle gå bra att byta coctailfrukten mot färsk frukt och lite sockerlag (koka lika delar socker och vatten). Kanske en drink för Halloween eller St Patrick's Day?

* * *

Receptet är hämtat från Gott att dricka redigerad av Gun Jörge och med illustrationer av Dorte (utgiven av Lindqvists förlag 1955). Priset var då för häftet 5:75 kr och för den inbundna utgåvan 8:50 kr. I dagens penningvärde motsvarar detta ca 88 respektive 130 kronor (källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Gun Jörge tycks vara en pseudonym som även använts för böcker om städning, målning och olyckor. Författarens riktiga namn tycks vara Gunhild Jørgensen och är möjligen född Palmkvist och därmed den första svenska kvinna vald till ordförande för ett politiskt ungdomsförbund (Folkpartiet, läs mer i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon). Efter lite efterforskningar är jag relativt säker på att illustratören var danska Dorte Kortzau som tycks ha illustrerat för olika nordiska uppdragsgivare (läs mer på Danske Postkortkunstnere).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer