Historisk mat på moderna fat: Amandacocktail (1955)

Eftersom jag titt som tätt kallas Amanda av alla möjliga människor så lämpade det kanske sig extra bra att tillreda en Amanda-drink.

Amandacocktail

Amandacocktail.

1 dl grädde (jag använde 27%-ig)
1/2 dl ananasjuice
1 tsk sirap
1/2 tsk citronsaft
Krossad is

För att krossa is lindade jag isen i en handduk och slog på den med morteln. Isbitarna blev förvisso i olika storlekar, men det fungerade tyckte jag. Vad grannarna tyckte om bankandet vet jag förstås inte...

Alla ingredienser ska skakas i en shaker. Eftersom jag inte äger någon shaker så jag använde en vattenflaska i stål, det fungerade finfint.

Alternativa hjälpmedel.
Drycken ska serveras direkt.

Omdöme och förbättringspotential: Ärligt talat så var den något fet. Den var absolut inte äcklig, men min sambo och jag kom fram till att den här gör vi (läs: jag) inte igen. Jag skulle nog föreslå att öka mängden ananasjuice och minska andelen grädde. Kanske att något mer citronjuice hade varit fördelaktigt. Nu när jag tänker på det så skulle nog någon form av kokosdryck fungera bra som substitut till grädde. Jag vet inte riktigt i vilka sammanhang man skulle servera just denna drink, men den fungerar säkert för barn som behöver lite tillförsel av fett i sin kost.

Reflektion: Att det här med mjölkbarer och mjölkdrycker var en grej känns lite avlägset idag. Mjölk sågs som närande och hälsosamt. Kanske var det helt självklart då att göra en "drink" baserat på grädde, vilket känns betydligt mer främmande idag när andra hälsoideal råder.

* * *

Receptet är hämtat från Gott att dricka redigerad av Gun Jörge och med illustrationer av Dorte (utgiven av Lindqvists förlag 1955). Priset var då för häftet 5:75 kr och för den inbundna utgåvan 8:50 kr. I dagens penningvärde motsvarar detta ca 88 respektive 130 kronor (källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Gun Jörge tycks vara en pseudonym som även använts för böcker om städning, målning och olyckor. Författarens riktiga namn tycks vara Gunhild Jørgensen och är möjligen född Palmkvist och därmed den första svenska kvinna vald till ordförande för ett politiskt ungdomsförbund (Folkpartiet, läs mer i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon). Efter lite efterforskningar är jag relativt säker på att illustratören var danska Dorte Kortzau som tycks ha illustrerat för olika nordiska uppdragsgivare (läs mer på Danske Postkortkunstnere).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer