Västerbottnisk sommar

Årets semester tillbringades runt om i Västerbottens län. Det blev både fjäll, inland och hav. Vi har plockat åkerbär, sett får bli vallade av hund (får kan hoppa superhögt) och tagit det så lugnt som möjligt.

Här är några resetips för den som vill upptäcka nya delar av Sverige. Som vanligt är detta inte någon sponsrad reklam, utan mina personliga favoriter och tips.

Fatmomakke/Faempie kyrkstad drygt 25 minuters bilfärd från Saxnäs. Vi var här en kväll strax efter att fiket stängt, det var så lungt och fridfullt. En otroligt vacker plats med mycket historia som jag aldrig hade kunnat föreställa mig innan jag kom hit. Faktum är att det var först för något år sedan jag fick veta att den existerade. Det finns så mycket i Sverige att upptäcka!
Kyrkstaden är fortfarande levande, inte minst på midsommar, och flera av kåtorna bebos.
Jag förundrades över hur klart vattnet i sjöarna var i fjällområdena. Här i Borgafjäll.
Utsikt över från en utsiktplats i Stallon. Magiska vyer!

Trappstegsforsen.
Strax efter Ammarnäs, där den allmänna vägen slutar ligger Juobmovare, med en blomsteräng och fantastisk utsikt.
Och i Ammarnäs så måste man förstås se Potatisbacken där man sedan länge odlar potatis i backen (för att slippa frosten).
Vy från Potatisbacken.

Strax utanför Ammarnäs hittar man Gillesnoule, ett samiskt kapell med anor från 1700-talet.

Påbörjat buddisttempel i Fredrika.

Umeås strandpromenad börjar bli färdig. Här syns nya statyn Julia av Jaume Plensa.

Vilda åkerbär. De har en väldigt speciell doft som känns en bit på avstånd. De är goda men kräver i princip pincett för att rensas.

I byn Tavelsjö, en bit från Umeå och Vännäs, ligger Tavelsjö gårdsmusteri. Musteriet har en fantastiskt fin gårdsbutik som de kallar "tillitsbutik" (den är obemannad och du swishar din betalning). De gör väldigt god must! Om du är i Tavelsjö kanske du vill passa på att äta god surdegspizza hos Root på Sundlinska gården (förbokning är att rekommendera).
Tea time på Presteles trädgårdskafé - otroligt gott och fint! Förbokning är att rekommendera.

I Svarttjärn, en by i Skellefteå kommun finns ett trevligt naturområde med klapperstensfält kallat Havsvågen. Här finns utsiktstornet Lill'n.
Från Älgen kan Skellefteå skådas.
På 1940-talet byggdes en linbana mellan Kristineberg och Boliden för att frakta malm. Under senare decennier har delar av denna sträcka används som en turist-linbana. Idag är den dessvärre nedmonterad. Här skymtas pålarna i bakgrunden och en av "linburarna" i förgrunden. Denna bild är tagen i Menstäsk, en av alla fantastiska ortnamn med -träsk som efterled.

I Stensele, strax utanför Storuman, ligger Sveriges största träkyrka som byggdes för att rymma drygt 2000 personer!

Och i den stora kyrkan finns ett exemplar av världens minsta bibel.

Vilhelmina.

Ett av mina favortställen är Mårdseleforsen ("nära" Vindeln och Lyckelse). Om du åker hit så se till att du går hela "forsarna runt" (drygt en kilometer) för att se hur vattnet och isen format otroliga stenblock.

Vid Mårdseleforsen ligger fantastiska Wild River, en restaurang med lokal råvaror och vy över forsen. Supertrevlig personal och god mat. (Förbokning krävs.)

En annan trevlig restaurang med god mat är Granö Beckasin som även är ett hotell med "träkojor" (också en fördel att ha bokat i förväg).

I fjol var vi på Husvagnsmuseet i Dorotea. För den som har vägarna förbi så rekommenderas verkligen ett stopp.

Givetvis finns det massor mer att upptäcka! Det låter kanske som att vi sett hela Västerbottens län nu och det är väl nästan sant. Vad jag verkligen hade velat se men som på grund av pandemin inte var möjligt var Underjordskyrkan i Kristineberg.

Kommentarer

Emma sa…
Vilken härlig semester! Jag tänker att Västerbotten = Umeå och inget mer, men så är det ju verkligen inte. :)
Och vilket fint koncept med en Tillitsbutik.
Matilda sa…
Emma >> Jag tror det är lätt att storstäderna lätt gömmer andra platser i en region. Umeå är ju verkligen en fin stad att besöka, men det finns så mycket annat att upptäcka i Västerbotten. Det tråkiga är att det kan vara svårt att ta sig till vissa ställen med kollektivtrafik.
Emma sa…
Ja så är det nog absolut. Det är ju synd om man som turist vill stötta mindre näringsverksamheter som ofta är mer unika, men tyvärr ligger mer "off"..
Men åh så himla många bra tips! Tusen tack för dem :D
Matilda sa…
Amanda >> Vad roligt! Välkommen hit :)
anitam sa…

Vilka fantastiska bilder från er resa! Skulle kunna platsa i turistbroschyr
från Västerbottens pärlor. Ni hann se mycket på några dagar, Bra gjort och så fick ni äta gott vilket ni båda gillar.

Kram Anita
Matilda sa…
Anita >> Tack :) Ja det var nog tur vi delade upp det lite, men det var en fantastisk sommarsemester!