Historisk mat på moderna fat: Bönfärs (1948)

Ibland kan det vara lätt att tro att det här med vego-färs och bönburgare är något nytt fenomen. Det kanske har nått nya målgrupper idag och recepten ser lite annorlunda ut, men det fanns definitivt recept för vegetariska färser, "köttbullar", biffar och kotletter.

Bönfärs

Biffar på bönfärs med pasta och grönsallad.

250 gram vita eller bruna torkade bönor (jag använde bruna)
50 gram lök + 1 kkp (1,5 dl) löktärningar
2 lagerbärsblad
125-250 gram kokt kall potatis
2 ägg
Salt

Receptet förordar att bönorna ska blötläggas i 36 timmar, men följ instruktionerna på paketet. Vidare säger receptet - ekonomiskt och miljösmart - att koka bönorna i det vatten som bönorna legat i, men det tror jag nog det avrådes från idag för att minska prutt-risken.  Koka bönorna (se paketet för tid) med lagerblad och 50 gram lök.

Låt de färdigkokta bönorna rinna av. Här säger receptet att bönorna ska malas i en kvarn, men det går bra att använda potatisstamp eller stavmixer. Använder du mixer så gör det före du lägger i potatisen (det gjorde inte jag och det kan vara en anledning till att färsen snarare blev puré). Blanda bönfärs med potatis, ägg, salt och finskurna löktärningarna.

Bruna bönor och potatis mosas.
"Färsen blir mycket mättande om man tillagar den som köttbullar eller kotletter" går det att läsa. Tyvärr fick jag inte riktigt till färs som det gick att rulla bullar av, men små biffar/kotletter gick bra. Mitt stalltips är att inte göra alltför stora biffar och steka dem i mycket olja.

De större "kotletterna" hade tendens att falla sönder.

Men de mindre höll ihop bra och fick fin färg.
Omdöme och förbättringspotential:  Det blir många (mjuka) biffar och biffarna är mättande. De blir goda, men peppra gärna lite. Sambon vill inflika att de är goda "med sås med lite sting" och gärna inlagd gurka eller pressgurka. Något negativt om rätten? Nja, risk för spridda pruttar kanske... ;-)

 * * *

Receptet är hämtat ur Gröna kokboken av Vera Lindgren. Versionen jag utgått från är 3:e utökade upplagan från 1948 utgiven av Litteraturförlaget. Första upplagan kom 1943 och det blev minst fyra. Priset för boken var 3:75 kronor, vilket motsvarar ca 76 kronor i dagens penningvärde (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Vera har haft hjälp av Greta Håkansson, Therése Stamer och Lennart Varodell. Enligt inledningen är kokboken ett resultat av Svenska Frisksportsförbundets stockholmsavdelning som hade matlagningskurser i vegetarisk kost 1942. Vera Lindgren beskrivs som medlem av förbundets näringskommitté, Greta Håkansson var "husmodersredaktris" på tidningen Frisksport och Lennart Warodell näringsledare i förbundet. Therése Stamer hade ett hälsohem "Pension Bakkely" (vilket i en dansk källa beskrivs mer som en hushållningsskola) utanför Köpenhamn och beskrivs som "en av pionjärerna av denna kost".

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer