Historisk mat på moderna fat: Fiskbullslåda (1953)

Nu har jag fyndat en ny kokbok på loppis. Den här gången från 1950-talet och den har en helt annan profil än tidigare kokböcker. Nu är fokus på att det ska vara lättlagat och bekvämt. Husmor ska få mer tid över till annat och uppmuntras att använda konserver och djupfrysta varor (fortfarande en nyhet i matbutiken).

Fiskbullslåda (4 portioner)

Fiskbullslåda med potatis.

1 halvburk* fiskbullar i buljong
2-3 msk finhackad skinka + 1 msk klippt gräslök eller 4-5 msk hackad ansjovis eller 2 msk kaviar + 2 msk hackad dill (jag valde det senare)
2 ägg
2 tsk mjöl
3 dl fiskbullsspad och mjölk

*Hur stor en halvburk var på 50-talet vet jag inte. Jag valde en burk på 375 gram och använde hela. Mindre burk än så känns inte tillräckligt. Från burken blev det ca 1 dl buljongspad.

Fiskbullarna läggs i en ugnsform, receptet förordar en låg. Spara buljongen som bullarna ligger i. Fördela skinka/ansjovis/kaviar och eventuella örter ovanpå.

Fiskbullar, kaviar och dill.

Vispa ägg, mjöl, mjölk och spadet från fiskbullarna, häll över fiskbullarna. Grädda i medelvarm ugn (ca 200-225°) i cirka 20 minuter tills stanningen är klar.

Före ugnen.

Efter ugnen.
Omdöme och förbättringspotential: Receptet är onekligen enkelt att tillaga. Det är möjligt att upplevelsen av rätten blir något annat om man väljer de andra smaksättningsalternativen. Det här var lite som att äta fiskbullar med kaviar, vilket jag förvisso aldrig gjort, men som inte smakar mycket mer än just fiskbullar med kaviar. Jag tog för givet att det skulle vara kaviar på tub, men det är möjligt att det är tänkt att det ska vara fiskrom. Tångkaviar kanske kan fungera det med. Men nej, det här receptet kommer inte att tillagas mer i detta hushåll.

* * *

Receptet är hämtat ur kokboken Lättlagad mat: Hur man lagar god mat fort och lätt samt serverar den trevligt och omväxlande (1953, Ica-förlaget). Recepten är utarbetade av Wezäta provkök och boken är redigerad av Greta Strömbäck. Priset var 4:50 kronor för ett häfte eller 5:75 kronor för inbunden. I dagens penningvärde motsvarar det cirka 71 respektive 91 kronor (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Av samma Greta Strömbäck finns även utgivet några titlar från början av 50-talet som rör mat och hushållning. Mina efterforskningar indikerar att det är samma Greta Strömbäck som gifter sig med Georg Borgström (bl.a. forskare i livsmedelsteknik, direktör för Svenska institutet för konserveringsforskning samt författare till Mat för miljarder och The Hungry Planet). Greta Borgström arbetade med sin man men gav även ut kokböcker på engelska om svensk och skandinavisk mat tillsammans med Birgit Danfors.

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer