Historisk mat på moderna fat: Banan-shake (1955)

 Idag blir det milkshake, men utan mjölk.

Banan-shake

Två små glas banan-shake
1 väl mogen banan
2 msk kaffegrädde (jag använde vispgrädde)
1 apelsin
1 tsk honung

Mosa bananen med en gaffel. Pressa saften ur apelsinen. Blanda alla ingredienser. Receptet föreslår att allt ska "skakas kraftigt i en shaker" men jag tog fram tunga artilleriet med en blender. Serveras omedelbart.

Så här lite blev det... Vilket nog beror på storleken på frukten.

Omdöme och förbättringspotential: Det här blev förvånansvärt lite shake. Det räckte till två små glas. Smaken var dock som en söt milkshake, honungen skulle man med enkelhet kunna avstå. Och för den som vill ha en kallar shake, föreslår sambon att frukten förvaras i kylskåp innan ihoprörning.

Reflektion: Apropå att det blev små glas, kanske är dagens gigantiska milkshakes alldeles för stora. Det är kanske den här storleken som är mer rimlig.

 

* * *

Receptet är hämtat från Gott att dricka redigerad av Gun Jörge och med illustrationer av Dorte (utgiven av Lindqvists förlag 1955). Priset var då för häftet 5:75 kr och för den inbundna utgåvan 8:50 kr. I dagens penningvärde motsvarar detta ca 88 respektive 130 kronor (källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Gun Jörge tycks vara en pseudonym som även använts för böcker om städning, målning och olyckor. Författarens riktiga namn tycks vara Gunhild Jørgensen och är möjligen född Palmkvist och därmed den första svenska kvinna vald till ordförande för ett politiskt ungdomsförbund (Folkpartiet, läs mer i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon). Efter lite efterforskningar är jag relativt säker på att illustratören var danska Dorte Kortzau som tycks ha illustrerat för olika nordiska uppdragsgivare (läs mer på Danske Postkortkunstnere).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer