Historisk mat på moderna fat: Frukthavre (1930)

Hörrni, minns ni trenden med "overnight oats" för några år sedan? Det som framställdes som ltie av ett nytt gröt-fenomen. Vet ni, jag kan ha hittat ett recept på overnight oats à la 1930!

Frukthavre

Frukthavre / over-night oats.
1 dl havregryn
Vatten
2 äpplen
2 bananer
2 dl grädde (jag använde vispgrädde)
1 msk malda nötter
1 msk citronsaft
Honung

På kvällen dag 1: Lägg havregrynen i en kopp vatten (jag tolkar detta som 1 kkp, dvs 1,5 dl vatten vilket verkar vara en lagom mängd) över natten.

Havregryn som stått över natten.

På morgonen dag två: Vispa upp grädden. Råriv äpplen och bananer. Mal (eller hacka nötterna). Blanda grädde, havregryn och frukt. Smaksätt med honung och citronsaft. Strö över nötter och servera direkt.

Omdöme och förbättringspotential: Detta recept är sorterat under kategorin "Råkost för frukostbordet" men det känns snarare som en efterrätt än frukost. Det är definitivt mer lyxfrukost än vardagsfrukost. Det blir ganska mycket kall gröt, men ganska okej. Sambon hade inte så stora förhoppningar men tyckte att den var godare än vad han trodde skulle vara. Vill man få lite extra smak så strö lite nymald kardemumma över.

Reflektion: Med tanke på kokbokens titel så börjar man ju väldigt snabbt att fundera hur detta kan anses var "lätt" och hälsosam mat. Boken har ett kapitel kallat "Hälsoregler" vilket inleds med:

"Börja dagen med frukt i någon form.
Ät långsamt och tugga födan omsorgsfullt.
Intag två, högst tre måltider per dag och undvik mellanmål. Undantag för lök, citron och milda äpplesorter.
/.../ Var försiktig med bruket av koksalt. Använd icke heller rörsocker till överdrift i form av bakverk och sötsaker. Det oraffinerade sockret är nyttigast.
    Undvik ättika och starka kryddor. Röd- eller cayennepeppar är den minst skadliga av pepparsorterna. Ingefära, kanel, muskot och senap relativt ofarliga, om de användas med måtta. Nyttiga för matsmältningen äro anis, fänkol, lök, dragon, dill, persilja och mejram." (Sjöstedt-Fellenius 1930, s. 5)

Det här med kryddor känner vi ju igen från andra kokböcker från början av 1900-talet. Mejeriprodukter verkar okej, men vitt bröd ska "betraktas som läckerhet".

"Mjölken och dess biprodukter, ost och smör, äro värdefulla näringsämnen /.../ Kom alltid i håg, att mjölk inte bör betraktas som en 'dryck' utan som ett flytande näringsmedel, som bör tagas i mindre kvantiteter åt gången och alltid blandas med saliv före nedsväljandet!" (kursivt i originaltexten, Sjöstedt-Fellenius 1930, s. 8)

Det intressanta med den här sortens kokböcker är inte huruvida vetenskapen kommit längre eller inte. Jag tycker snarare att det är fascinerande inblickar i dieter som kulturyttring. Hur viss mat sorteras som "bra" och annan "dålig", något vi fortfarande gör oavsett vilken kost/diet vi följer.

* * *

Receptet är hämtat ur Lätt och läcker kost: Vegetariska recept av Margit Sjöstedt-Fellenius (1930) utgiven av P. A. Nostedt & söners förlag. Priset lär ha varit 4:25 kronor, vilket i dagens penningvärde ca 135 kronor (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011). Samma författare tycks också ha översatt en bok från engelska om teosofi, en form av andlighetslära där allt hänger samman i någon form av cyklisk process (om jag förstått det rätt).

Det spännande med Margit, född Sjöstedt, är att det går att finna fotografier på både henne och hennes make distriktskassören vid Statens Järnvägar Daniel Fellenius samtida med boken!

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer

Jens sa…
Hahaha... lök var alltså okej som mellanmål. Det måste vara det sämsta mellanmål man kan få :)