Historisk mat på moderna fat: Jultårta (1937)

God fortsättning gott folk! Hoppas att ni haft några dagars lugn. I den goda julens anda kommer här ett recept på en god jul-tårta (som även skulle kunna serveras som en gott nytt år-tårta).

Jultårta (för 8 personer)

Dags för en fin jultårta!

Pajdeg:
250 gram smör
250 gram mjöl
2 msk tjock grädde (jag använde vispgrädde)
1 msk vatten

Vaniljkräm:
1 ägg
2 tsk socker
1 tsk potatismjöl
1 dl mjölk
vaniljsocker
1-2 vispad grädde

Äppelmos till fyllning och garnering (alt. rödvinsbärsgelé till garnering)
evt. röd karamellfärg
3 dl tjock grädde till garnering

Tårtbottnarna kan göras några dagar i förväg. Degen kan med fördel göras dagen innan. Receptet hänvisar till en pajdeg där mjölet strös ut på bordet och att det kalla smöret finfördelas med kniv i mjölet. När det blivit grynigt (ej kladdigt) så tillsätts vatten och grädde lite i sänder för att snabbt arbetas samman. Ett alternativ är att göra allt med händerna från början i en skål. Om degen görs dagen före och förvaras i kylskåp så gör gärna en degrulle som lindas in i plastfolie eller liknande, då kommer degen vara lättare att hantera i kylt tillstånd.

Efter eventuell dygnsvila av degen så skärs den i sex delar. Varje del kavlas tunt ut direkt på plåt/bakplåtspapper. Använd en tallrik och skär ut rundlar. Rundlarna ska naggas tätt (jag glömde så då blev de lite ojämna). Gräddas ljusgula i "ganska sval ugn". På 175-200° räckte 8-10 minuter, men gräddningen behövs göras under uppsikt.

Tunna bottnar ska det bli.

Bottnarna blir ganska sköra så hantera dem varsamt.

Färdiggräddad tårtbotten.

Dags att göra vaniljkräm. Som jag förstår det är denna frivillig och kan uteslutas. Vispa ägget kraftigt med socker. tillsätt potatismjöl och mjölk. Låt sjuda under kraftig omrörning tills krämen blivit "tjock och pösig". Därefter ska den vispas kall, vilket går lite snabbare om man ställer kastrullen i lite vattenbad.  Smaksätt med vaniljsocker och lite vispad grädde.

Krämkokning

Precis innan det är servering monteras tårtan. Mellan bottnarna läggs äppelmos och vaniljkräm. Jag varvade äppelmos och vaniljkräm för att få det att räcka utan att få för tunna lager med fyllning.

Färdigmonterad. I bakgrunden anas hur tårtan ska se ut enligt kokboken.

Täck tårtan med grädde genom att spritsa den i valfritt mönster. Mitt på tårtan kan man spritsa äppelmos färgat med röd karamellfärg (alternativt röd vinbärsgelé) i formen av en stjärna.

Sambon tyckte att min stjärna blev lite väl feldimensionerad och tog över spritsningsarbetet med betydligt bättre resultat.
Spritsning pågår.

Omdöme och förbättringspotential: Den här tårtan fick tumme upp av alla som åt den. Framför allt blir den väldigt vacker. Här går det så klart att variera fyllning och dekoration. Vaniljkrämen kan uteslutas eller göras med hjälp av pulver. Kanske vill du göra en grön julgran eller ett rött hjärta istället för en stjärna. Låt fantasin flöda!

Finspritsad jultårta med hjälp av sambons insats.

Reflektion: Att äta tårta till jul känns lite märkligt. Tårta är åtminstone för mig inte alls jul. Det som gör just den här tårtan lite julig är nog äppelmoset, men annars kan nog den här kreationen serveras även på  hösten.

Vad säger ni - är tårta juligt för er?

* * *

Receptet är hämtat ur Kajsas kokbok: Kokbok för lanthushåll utarbetad av Karin Fransén och Astrid Knudsen (1937, 12:e upplagan). Kokboken är utgiven av Lantbrukssällskapets tidskrifts A.-B. Boken kostade då 3:50 kr vilket i dagens penningvärde motsvarar ca 112 kr (källa: Edvinsson & Söderberg 2011). Som kuriosa kan det nämnas att första upplagan kom ut 1935 och utkommit i minst 26 upplagor till och med 1988. Karin Maria Oskara Elisabet Fransén var utbildad skolkökslärarinna och publicerade under många år recept i Jordbrukarnas föreningsblad under signaturen Kajsa. Mer om Karin Fransén går att läsa i Svenska män och kvinnor: Biografisk uppslagsbok och i en artikel på LRF.

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer