Historisk mat på moderna fat: Nyponsoppa (1937)

Jag måste medge att jag nog endast ätit nyponsoppa som köpts på pulver eller färdiggjord. När jag insåg att det fanns nypon på tomten till en stuga vi besökte i sommar så kändes det som att nu var det dags att ändra på detta. Så nypon plockades, nypon torkades och nyponsoppa tillreddes.

Nyponsoppa (4 personer)

Hemgjord nyponsoppa.

 4-5 dl torkade nypon
1.2 liter vatten
Evt. en bit kanel
1 msk potatismjöl
1 dl vatten till redningen
Evt. skållade mandlar

Receptet berättar förstås inte hur man torkar nypon i modern bärtork, men det kan ju kanske vara intressant att se hur förvandlingen blir:

Nypon på tork.

Torkade nypon.

Skölj och därefter blötlägg de torkade nyponen i vatten (1.2 liter) i 1-2 dygn. Det behövs således lite förberedelse. Koka därefter upp nyponen i samma vatten tillsammans med kanelen tills de är riktigt mjuka. Detta tar drygt en halvtimme kanske lite längre. Vispa runt då och då för att saften ska få smak. Det framgår inte i receptet när sockret ska i, men jag förmodar att det är lämpligt att sätta i sockret nu.

Koka nyponen.
Sila därefter nyponen och häll saften i en kastrull. Red med potatismjöl utrett i kallt vatten. Det står inte i receptet att saften ska få koka upp, men jag tror att den måste det. Låt därefter svalna.
Sila soppan.

För den som vill så kan några strimlade skållade mandlar läggas i. Serveras exempelvis med vispgrädde eller "gräddskorpor".

Omdöme och förbättringspotential: Nyponsoppan blev god men tydlig kanelsmak, vilket gör den till en lite annorlunda smak. Den blev inte så tjock vilket jag misstänker beror på att receptet inte uttryckligen skrev ut att den skulle kokas upp efter redningen. Det är ju lite mer omständigt än pulversoppa men smaken blev väldigt lokal. Att göra själv på egenplockade nypon (i det här fallet använde vi tydligen dessutom en äldre udda sort) ger mer smakvariation än den standardiserade nyponsoppan. Självplock torde även göra den till en billig efterrätt.

Sambon tyckte om efterrätten men hade två invändningar, utöver den bristande tjockheten så hade han önskat lite mer nyponsmak. Kanske kan man få mer intensiv smak om man kokar nyponen längre.  Moderna recept säger mixa med stavmixer eller liknande, vilket kanske får ut mer smak, men sådana hjälpmedel tillhörde inte vanligheterna på 30-talet.

Summa summarum, vi kommer nog fortsätta plocka nypon och torka.

* * *

Receptet är hämtat ur Kajsas kokbok: Kokbok för lanthushåll utarbetad av Karin Fransén och Astrid Knudsen (1937, 12:e upplagan). Kokboken är utgiven av Lantbrukssällskapets tidskrifts A.-B. Boken kostade då 3:50 kr vilket i dagens penningvärde motsvarar ca 112 kr (källa: Edvinsson & Söderberg 2011). Som kuriosa kan det nämnas att första upplagan kom ut 1935 och utkommit i minst 26 upplagor till och med 1988. Karin Maria Oskara Elisabet Fransén var utbildad skolkökslärarinna och publicerade under många år recept i Jordbrukarnas föreningsblad under signaturen Kajsa. Mer om Karin Fransén går att läsa i Svenska män och kvinnor: Biografisk uppslagsbok och i en artikel på LRF.

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer