Historisk mat på moderna fat: Ingefärsdricka (1955)

Idag bjuds på ett enkelt sätt att göra egen lemonad. Det kräver dock att den görs i god tid, så förbered gärna dagen före eller på morgonen så att drycken är riktigt kall.

Ingefärsdricka

Ingefärsdricka - en hemmagjord prisvärd lemonad.

1 citron
2 dl strösocker
1 1/2 tsk mald ingefära
2 liter vatten

Koka upp vatten och skär under tiden citronen i tunna skivor. Lägg citronen i en bringare eller dylikt och häll det kokvarma vattnet över. Häll i socker och ingefära. Låt stå och svalna. Jag ställde ut på balkongen (strax under nollan) och därefter in i kylen, men ett alternativ är att ställa i vattenbad i vasken för att få ner temperaturen. Sila drycken (alternativt ha en tesil över glaset när du serverar) och servera iskall.

Ett halvt recept räcker gott och väl till fyra lite större glas.
Omdöme och förbättringspotenital: Drycken påminner om en citronlemonad med lite ingefärssmak. Gott, enkelt och billigt. Önskas drycken lite mer "bitig" så kan säkert färsk ingefära användas med gott resultat. Det borde gå att minska sockret något, men att utesluta det helt skulle göra det till någon form av citronvatten. Det blir mycket dryck så beroende på hur stora glas drycken serveras i så kan nog ett helt recept räcka till 8-10 glas.

* * *

Receptet är hämtat från Gott att dricka redigerad av Gun Jörge och med illustrationer av Dorte (utgiven av Lindqvists förlag 1955). Priset var då för häftet 5:75 kr och för den inbundna utgåvan 8:50 kr. I dagens penningvärde motsvarar detta ca 88 respektive 130 kronor (källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Gun Jörge tycks vara en pseudonym som även använts för böcker om städning, målning och olyckor. Författarens riktiga namn tycks vara Gunhild Jørgensen och är möjligen född Palmkvist och därmed den första svenska kvinna vald till ordförande för ett politiskt ungdomsförbund (Folkpartiet, läs mer i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon). Efter lite efterforskningar är jag relativt säker på att illustratören var danska Dorte Kortzau som tycks ha illustrerat för olika nordiska uppdragsgivare (läs mer på Danske Postkortkunstnere).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.


Kommentarer