Mystiskt yrke: Flaggklistrare

Det digitala DN-arkivet fortsätter att fascinera. Att bläddra i gamla nummer och få inblick i en annan tidsperiod är riktigt spännande! Nu hamnade jag på annonssidorna och hittade ett yrke jag inte riktigt kan föreställa mig.

Flaggklistring.
Vana flaggklistrare erhålla stadigvarande hemarbete. Svar till "Genast i mars - 301", Dagens Nyheters Huvudkontor. (Dagens Nyheter 18-03-1949)

Vilken sorts flaggor klistras? De sys alltså inte? Eller är det mindre vimplar?

I en insändare i samma tidning den 31 juli 1965 påstås spionen Stig Wennerström på Långholmen få ägna sig åt "kuvertvikning och flaggklistring som arbetsterapi". Det tycks alltså inte vara beroende av en särskild arbetsplats, det går att göra både hemma och i isoleringscell. Men jag får fortfarande inte en insyn i varken yrket eller arbetssysslorna. Vilken sorts klister användes? Fanns det ett hastighetsrekord? Finns det flaggklistrare än idag?

Kommentarer

Jens sa…
Utan att veta så gissar jag att det kanske är såna där pappersflaggor som sitter på en tandpetsliknande konstruktion och används tex för att dekorera bakverk. Där är själva flaggan i någon form av papper och viks runt pinnen och klistras därefter ihop. Men att ha det som yrke eller hobby känns tämligen själsdödande...
Matilda sa…
Jens >> Det skulle ju kunna vara sådana turistvimplar också? Men ja, det kräver nog en bra ljudbok eller radioprogram för att kompensera för det monotona.