Historisk mat på moderna fat: Griljerad spaghetti (1930)

Jag är inte helt bevandrad med gastronomiska termer så begrepp som "griljera" och "bryna" är inte helt självklara. Griljera verkar vara att det som tillagas ska värmas väldigt snabbt i en ugn eller i en panna. Kanske inte riktigt det man brukar göra med pasta, så då var jag ju tvungen att testa.

Griljerad spaghetti

Griljerad spaghetti med vegokorv, sallad och chilisås.

150 gram spaghetti eller vanliga makaroner
Vatten och salt till kokning
2 msk smör
3 msk stötta skorpor (ca 2 skorpor, men det borde gå lika bra med ströbröd)


Koka pastan "halvmjuk" i saltat vatten. Låt rinna av i durkslag. Enligt receptet ska pastan nu "beströs med skorpbröd och brynas i smöret över sakta eld." Här är det lite oklart för mig som icke-gastronom vad som ska ske med pastan, om den ska få färg eller stekyta.
Pasta beströdd med krossade veteskorpor.

Receptet föreslår att rätten serveras med en sås på tomat, korinter eller peppar. Det anses vara en "god lunchrätt".
Efter någon form av "griljering" och en del fräsande så fick pastan en något gyllene ton.
Omdöme och förbättringspotential: Pastan blev lite smörig och något tuggig, men helt okej. Jag kokade pastan med lite tuggmotstånd, men man kanske vill ha den något mjukare ändå. Det svåra var att veta ifall pastan skulle få färg eller bli knaprig. Det var en kul variant att göra men det är ingen huvudrätt som boken sorterar den som. Receptet räckte till två hungriga vuxna.
 
* * *

Receptet är hämtat ur Lätt och läcker kost: Vegetariska recept av Margit Sjöstedt-Fellenius (1930) utgiven av P. A. Norstedt & söners förlag. Priset lär ha varit 4:25 kronor, vilket i dagens penningvärde ca 135 kronor (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011). Samma författare tycks också ha översatt en bok från engelska om teosofi, en form av andlighetslära där allt hänger samman i någon form av cyklisk process (om jag förstått det rätt).

Det spännande med Margit, född Sjöstedt, är att det går att finna fotografier på både henne och hennes make distriktskassören vid Statens Järnvägar Daniel Fellenius samtida med boken!

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer