Historisk mat på moderna fat: Griljerad spaghetti (1930)
Griljerad spaghetti
![]() |
Griljerad spaghetti med vegokorv, sallad och chilisås. |
Vatten och salt till kokning
2 msk smör
3 msk stötta skorpor (ca 2 skorpor, men det borde gå lika bra med ströbröd)
![]() |
Pasta beströdd med krossade veteskorpor. |
![]() |
Efter någon form av "griljering" och en del fräsande så fick pastan en något gyllene ton. |
Receptet är hämtat ur Lätt och läcker kost: Vegetariska recept av Margit Sjöstedt-Fellenius (1930) utgiven av P. A. Norstedt & söners förlag. Priset lär ha varit 4:25 kronor, vilket i dagens penningvärde ca 135 kronor (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011).
Samma författare tycks också ha översatt en bok från engelska om
teosofi, en form av andlighetslära där allt hänger samman i någon form
av cyklisk process (om jag förstått det rätt).
Det spännande med Margit, född Sjöstedt, är att det går att finna fotografier på både henne och hennes make distriktskassören vid Statens Järnvägar Daniel Fellenius samtida med boken!
Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.
Kommentarer