Historisk mat på moderna fat: Vardagspudding (1930)

Pudding känns som ett begrepp vi inte vanligen använder idag när vi talar om mat. Pudding på engelska avser ofta en efterrätt rent generellt, medan en pudding på svenska kan vara en mjuk maträtt tillagad i ugnsform.

Vardagspudding

Vardagspudding med sallad och skirat smör.

6-8 veteskivor (jag använde vanligt rostbröd)
1/2 liter mjölk
1 kkp (1,5 dl) havregryn eller 1,5 kkp (2,25 dl) majsflingor
Vatten till havregrynen
2 msk växtsmör (jag använde vanligt smör)
2 ägg
Salt
Socker
Peppar

Börja med att smula brödet. Lägg i en skål och blöt upp med mjölken.

Sönderrivna rostbrödsskivor.
Blöt upp havregrynen med lite vatten i en skål. Smält smöret (smält gärna lite extra samtidigt till det skirade smöret, se nedan). Separera äggvitor och äggulor i varsin skål. Vispa äggvitorna till ett skum. 
Förberedelser till vardagspuddingen.

 Blanda brödmassan med havregryn, smält smör, äggulor och vispade äggvitor. Smaka av med kryddorna (dvs salt, socker och peppar). Häll i en smörad och bröad ugnsform.

Dags att gräddas.

Grädda i ugn. I 200°C blir cirka 25 minuter lagom. Receptet förordar att servera med "fruktmos och litet skirt smör".

Färdiggräddad.


Omdöme och förbättringspotential: Sambon sa direkt när puddingen kom ur ugnen att det såg ut som gröt, och det finns väl viss sanning i det. Det påminner om ugnspannkaka eller "en puddingversion av kroppkaka" (sambons ord). Man ska nog inte snåla på salt och eventuellt peppar till smeten, men socker kan nog utelämnas, det blir lite sött ändå. Vi tyckte att det här blev gott och jag kan tänka mig göra det igen, det var ju inte särskilt svårt.

Jag testade en liten bit med hemmagjort päronmos men tyckte att det blev för sött. Det var mycket godare med skirat smör (snåla inte!) och lite sallad.


* * *

Receptet är hämtat ur Lätt och läcker kost: Vegetariska recept av Margit Sjöstedt-Fellenius (1930) utgiven av P. A. Norstedt & söners förlag. Priset lär ha varit 4:25 kronor, vilket i dagens penningvärde ca 135 kronor (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011). Samma författare tycks också ha översatt en bok från engelska om teosofi, en form av andlighetslära där allt hänger samman i någon form av cyklisk process (om jag förstått det rätt).

Det spännande med Margit, född Sjöstedt, är att det går att finna fotografier på både henne och hennes make distriktskassören vid Statens Järnvägar Daniel Fellenius samtida med boken!

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer