Historiskt mysterium: Om mystiska försändelser

Idag lanserar jag en ny följetong, den kanske inte blir långvarig, men det är ju roligt att ta fram en passande logga. Även detta blogg-tema är baserat på Dagens Nyheters tidningsarkiv.

1902 rapporteras om en mystisk värdeförsändelse från Nordamerika till adressen:

C. J. Oarlsson
Branyan, Njalm
Soder Manldanl
Suedal Vonk

Med reservation för att inscanningen gör texten något suddig att avkoda, men det låter knappast som en adress i Sverige.

"Postpersonalen i Malmö stod vanmäktig inför detta mysterium, men efter åtskillig korrespondens med inlämningspostanstalten och sedan inlämningsbeviset erhållits, blef gåtan löst. Försändelsen, som afgick från Amerika i november förlidet år, har nu i dagarna träffat rätte adressaten, sedan det konstaterats att de besynnerliga orden i öfversättning lydde: Brännstugan. Mjälnäs, Södermanland, Sverge, Vingånker." (DN 1902-02-25)

Det här mysteriet fick alltså sin lösning till slut. Och kanske är det alltid så att det finns någon form av förklaring som avmystifierar det mystiska, men möjligheten att få grubbla och förundras är, i min mening, ofta en stor del av charmen med mysterier.

Kommentarer

Eva Maria sa…
Mycket spännande! Jag kan tänka mig att det var väldigt intressant för dem och att de blev stolta när de löste mysteriet. Inte som posten idag tyvärr...!
Kram och Glad Påsk till dig!
Matilda sa…
Eva Maria >> För bara några år sedan fanns det (och kanske ännu finns) en avdelning på Posten som enbart arbetade med försändelser som saknade tydlig adress. En riktig deckaravdelning alltså :)