Historiskt mysterium: Ännu ett postmysterium

Häromsistens bloggade jag om en mystisk försändelse i början av 1900-talet, idag blir det ytterligare ett postmysterium som omskrevs i tidningen 1904.

Mysterium i posten. Häromdagen ankom till till Gislaveds postkontor ett för 320 kr. assureradt bref från Hånger. Adressaten, som efter inhämtade upplysningar börjat frukta att han skulle få svårt att få ut sitt tillgodohafvande och under inga omständigheter väntat det ännu på någon månad, skundande gladt öfverraskad till posten för att utkvittera storkofvan. Brefvet befanns fullständigt oskadadt, men fem afsändarens lacksigill, och i sin ifver bröt emottagaren det på stående fot i postmästarens närvaro. Och det var tur för honom. Ty brefvet befanns innehålla endast en afsevärd packe i form af femmor och tior klippta tidningslappar, jämte en handskrifvelse, däri afsändaren utförligt förklarar de lyckliga omständigheter som satt honom i tillfälle att i förtid insända likviden. tillskrifven om saken, har afsändaren sedermera förklarat att han ej kan ge någon upplysning om sammanhanget, ty han har i vittnens närvaro lagt ned reda pengar i brefvet och inlänat det å posten. Ärendet är nu öfverlämnadt till generalpoststyrelsen. (Dagens Nyheter 1904-03-26).

Hånger ligger söder om Värnamo och drygt fyra mil från Gislaved. Och assurera innebär att försäkra en försändelse. I dagens penningavärde skulle 320 kronor motsvara varor för ca 20500 kronor i dagens penningvärde (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Ja, vad kan ha hänt med dessa pengar? Om de någonsin skickades vill säga, kanske var vittnena med på någon form av komplott? Svaret lär vi endast få spekulera i

Kommentarer