Att avkoda kulturella symboler

Vi har förundrats över annonserna i tidningen från en resebyrå ett tag nu. Byrån erbjuder olika slags resor både i Sverige och utomlands och använder sig av olika slags ikoner eller bilder för att förmedla vad som ingår i paketet. Grejen är att vi inte riktigt kan tyda alla ikoner.

Märkliga ikoner: 1) ? 2) En dalahäst 3) Buss 4) Båt

I den senaste annonsen hade alla fyra samma fyra ikoner. De två sista torde signalera att resor med buss och båt ingår, vilket stämmer överens med resans beskrivning. Dalahästen/hästen kan ju antingen tolkas som att den symboliserar de kulturella aktiviteterna de flesta resor tycks innehålla (t.ex. museibesök, opera).

I synnerhet är det den första bilden vi undrar över. Vad föreställer den? En alien? En tupp? Reseledaren? Eller någon som äter? I alla resor ingår både reseledare och måltider, men när jag tittar i katalogen över andra resor som inte har denna mystiska symbol så har även de måltider och reseledare inkluderat. Kanske kan det vara spa, men det är inte helt tydligt ifall alla resor med denna symbol inkluderar spa.

Efter ha kollat upp deras katalog på hemsidan lyckas jag zooma in för att få en tydligare bild:

Skärmdump.

Jag vet inte om jag blir riktigt klokare men det ser ju ut som Hälsinglands bock (landskapsvapnet) sittandes på en sten. Först kunde jag inte hitta någon förklaring varken på hemsidan eller i katalogen, men sedan visade det sig att jag haft lite bråttom, för de finns visst förklarade i katalogen. Och ja, det är mycket riktigt en hälsingebock och en dalahäst, men de ska inte förstås som varken kulturupplevelser eller möjlighet att träffa djur. Nej, rätta svaret är att för personer som bosatta i dessa geografiska områden (Dalarna och Hälsingland) går det att beställa anslutningar till/från dessa områden.

Vi kan ju konstatera att vi inte hade de rätta kulturella referensramarna för att avkoda dessa symboler.

Kommentarer

Jens sa…
Hahaha... Jaså var det så? Ja det var ju inte lätt att gissa sig till. Blev nästan lite besviken då Alien hade varit roligare. :)
Matilda sa…
Jens >> Ja det är ju ofta så med vardagsmysterier att svaret inte är i närheten av lika spännande som när fantasin får spåna fritt :)