Historisk mat på moderna fat: Danska brudar med slöja (1946)

Namnet på den här efterrätten gjorde att jag höjde ett ögonbryn. Jag har vid det här laget bläddrat igenom ett antal äldre kokböcker och sett hur många recept återkommer, men detta är nog något utöver det vanliga. Eller? Kanske är/var detta en klassiker hos er?

Danska brudar med slöja (4 personer)

Danska brudar med slöja i portionsskål.

80 gram skorpor

Till saftsås:
1 dl god saft (jag använde apelsinsaft i enlighet med receptets rekommendation)
1 dl vatten
1 1/2 tsk potatismjöl
(Röd karamellfärg)

Till vaniljkräm:
1 ägg
50 gram socker
25 gram mjöl
2 1/2 dl mjölk
1/2 msk vaniljsocker
(1/2 dl grädde)

Sylt eller gelé till garnering

Receptet innebär att man gör två kastrullsatser: dels saftsås, dels vaniljkräm. Det spelar nog ingen roll vilken du gör först då båda ska svalna innan upplägg och servering (kan påskyndas genom vattenbad).

Saftsåsen: Rör ihop alla ingredienser i en kastrull. Gällande saft så föreslås apelsinsaft och röd karamellfärg, att det blir rött är viktig aspekt. Rör ständigt och låt koka upp. Ta från plattan. Bryt skorporna i (små) bitar och låt dem mjukna i den varma såsen. Såsen "bör vara stark, ej för sur och ha vacker, röd färg."

Jag tror att jag hade lite väl stora bitar i. 80 gram skorpor är ganska mycket.

Det ser kanske lite märkligt ut, men det är fullt ätbart.
Vaniljkräm: Blanda alla ingredienser utom vaniljsockret. Vispa ihop i en kastrull. Rör ständigt tills den kokar, låt sjuda i några minuter. Ta bort från spisen. Rör emellanåt så att krämen svalnar. Tillsätt vaniljsocker.

Vaniljkräm kokas tjock.
Dags för upplägg. Använd glasskålar. Varva vaniljkrämen med saftsåsen innehållande skorporna. Jag hade svårt att få det att räcka, så vill man ha flera lager är det nog bättre att ta smala glas. Den vita krämen ska vara underst och överst. Ställ sedan kallt till servering. Vid servering garneras skålarna med "några klickar" sylt eller gelé.

Varvning pågår.

Vaniljkrämen blev för mig något tjock och svårt att på ett snyggt vis täcka hela skålen. Jag skippade även sylt/gelé.

Omdöme och förbättringspotential: Sambons första intryck var att det "ser lite läskigt ut". Men vi enades om att det var en väldigt krämig efterrätt som ändå var ganska god. En klick sylt hade kanske inte skadat, men behövs inte i och med att det är redan sött. Jag skulle rekommendera att man bryter/bankar skorporna i lite mindre bitar och att kanske att man använder något långsmalt glas att servera i för att få fler lager. Jag tyckte det var ganska svårt att få jämna och fina lager på grund av den tjocka konsistensen.

Reflektion: Namnet är ju lite av en gåta. Växlingen mellan rött och vitt kan ju få en att tänka på Dannebrogen, men då hade jag nog placerat det vita i mitten och inte som ytterlager. Kanske är det översta vita lagret det som ska symbolisera slöjan. Vad danskarna tycker om namn och efterrätten i sig förtäljer inte historien.

* * *

Receptet är hämtat ur Margaretas kokbok: 350 recept jämte råd och anvisningar om god och billig mat utarbetad av Gunda Nilsson (upplaga från 1946). Priset var då 2:50 kronor exklusive moms, vilket i dagens penningvärde ca 55 kronor (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

 Första upplagan utkom 1942 under andra världskriget och i förordet går att läsa att författaren tagit hänsyn till ransonerade varor som man behövde vara aktsam med. Gunda uppges ha varit skolkökslärarinna vid Hushållsskolan Margareta på Norrmalmstorg (i Citypalatset)i Stockholm. Det fanns flera Margaretaskolor, den första öppnade 1905 i Norrköping av Hanna Lindmark. Jag har tyvärr inte lyckats få fram mycket mer om Gunda, men vid senare upplagor heter hon Gunda Nilsson-Lagerholm vilket indikerar ett giftermål i skiftet mellan 1950-60-tal.

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer