Historisk mat på moderna fat: Falsk gräddkaka (1946)

Varje gång jag läser "falsk" i receptrubriken blir jag extra nyfiken. Det innebär att rätten är modifierad, ofta utifrån begränsad tillgång på vissa livsmedel. Inte minst under krigsåren förekommer flertalet "falska" recept.

Falsk gräddkaka

Falsk gräddkaka med blåbärssylt.
40 gram smör eller margarin + lite till formen
40 gram mjöl
2 dl mjölk
2 msk socker
2 ägg
(Skalet av 1/4 citron)

Börja med att separera äggvitor och äggulor. Vispa upp äggvitorna. I en kastrull fräses smör och mjöl, späd på med mjölk. Ta bort kastrullen från värmen när "smeten är tjock och smidig".

Tjock och smidig smet?

Blanda i socker, gulor och citronskal. Låt smeten svalna under omrörning. Blanda därefter försiktigt ner de uppvispade äggvitorna. Häll direkt smeten i en välsmord form.

In i ugnen.

Grädda i medelvarm ugn - ca 25 minuter på 200° fungerade fint. Servera genast.

Fluffig falsk gräddkaka.

Omdöme och förbättringsförslag: Det blir en fluffig och god efterrätt som är ganska enkel att tillaga. Det är bra att citrussmaken bryter av, så snåla inte med citronskalet. Den rekommenderas serveras direkt från formen och omgående, så det här är ingen kaka man förbereder i förväg och lägger upp fint i skålar. Observera att det är varmt! Jag tror (den falska) gräddkakan kan bli ett bra alternativ till kladdkakan för den som vill göra något enkelt och gott på fredagskvällen.

Reflektion: Givetvis förekommer även en vanlig gräddkaka i kokboken. Skillnaden är att den kakan görs på tjock grädde (inte mjölk) samt har mer socker i sig.

* * *

Receptet är hämtat ur Kokbok: Recept samlade och utarbetade vid Statens skolköksseminarium till ledning för skolans elever av Ingeborg Walin, Ingeborg Schager och Ebba Virgin (elfte omarbetade upplagan, 1946). Boken är utgiven av Norstedt. Priset var 3, 75 kronor vilket i dagens penningvärde ca 85 kronor (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011). Första upplagan utkom 1896. Andra upplagan gavs ut 1898 och finns digitaliserad via Alvin.

Statens skolköksseminarium (grundat som Högre lärarinneseminariet) var en hushållsskola med anor från slutet av 1800-talet (källa: Riksarkivet). Vid denna upplaga har Ingeborg Walin (1868-1936) gått bort. Tillsammans med Ingeborg Schager (1872-1947) klev Ebba Virgin (1901-1995) in som medarbetare. Både Ingeborg Walin och Ingeborg Schager tycks ha varit med på Högre Lärarinneseminariet från början och har varit viktiga personer inom verksamheten och för hushållsutbildning i stort. Läs mer om Ingeborg Schager och Ingeborg Walin på Svenskt kvinnobiografiskt lexikon. Även Ebba Virgin var hushållslärare, därefter anställd och sedermera byrådirektör på Skolöverstyrelsen. Hon var bland annat initiativtagare till att även pojkar skulle få huslig utbildning (källa: DN).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer