Historisk mat på moderna fat: Vegetarisk färs (1930)
Denna middagsmåltid blev kanske inte vad jag först hade föreställt mig när jag läste receptet. Jag tror jag hakade upp mig på ordet "färs" och tänkte att detta skulle bli en form av ugnsbakad vegofärs i mindre bitar. I själva verket är det nog mer av en vegetarisk köttfärslimpa.
Vegetarisk färs
![]() |
Vegetarisk färs (ugnsbakad färsklåda) |
2 kkp (3 dl) kokt ris (jag använde jasminris)
1 kkp (1,5 dl) majsflingor (jag använde cornflakes)
4-5 veteskivor (jag använde rostbröd)
1,5 kkp (2,25 dl) mjölk
1 dl grädde
1 dl riven mesost
2 msk smör
2 ägg
Salt
Socker (jag uteslöt sockret)
Peppar
Växtbuljong
4 msk persilja
Börja med att riva vetebrödet i mindre bitar och blöt upp det med mjölk och grädde. Blanda därefter i det koka riset, majsflingor, riven mesost, smör och ägg. Arbeta ihop till "en smidig färs" och krydda därefter behag.
![]() |
En smidig färs. |
Smörj en långpanna eller bleckform (eller någon annan ugnsform). Lägg i färsen. Häll på smör (sannolikt smält).
![]() |
Jag kanske var något generös med smöret. |
![]() |
Vegetarisk färs, ugnsrostade rotfrukter, sallad och svampsås. |
Receptet är hämtat ur Lätt och läcker kost: Vegetariska recept av Margit Sjöstedt-Fellenius (1930) utgiven av P. A. Norstedt & söners förlag. Priset lär ha varit 4:25 kronor, vilket i dagens penningvärde ca 135 kronor (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011).
Samma författare tycks också ha översatt en bok från engelska om
teosofi, en form av andlighetslära där allt hänger samman i någon form
av cyklisk process (om jag förstått det rätt).
Det spännande med Margit, född Sjöstedt, är att det går att finna fotografier på både henne och hennes make distriktskassören vid Statens Järnvägar Daniel Fellenius samtida med boken!
Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.
Kommentarer