Historiskt mysterium: Förlorade ministerskor

Jag märker att de äldre tidningarna använder "mysterium" relativt frikostigt. Är det ett brott eller ett dödsfall som ännu inte lösts, så är det ett mysterium. Som i nedanstående fall. Idag skulle det nog formuleras som stöld eller egenmäktigt förfarande, inte direkt ett mysterium:

Tivoliarbetare stal fina ministerskor
Från Dagens Nyheters korrespondent.
FALUN, måndag.
    Falupolisen har löst ett tre år gammalt mysterium med ett par försvunna ministerskor.
    I juli 1943 bodde en utländsk minister på ett Gävlehotell. När han på morgonen i korridoren skulle hämta sina nyborstade skor fann han inte sina egna, utan ett par som nästan helt saknade sulor. Saken anmäldes till polisen, som efterlyste en tivoliarbetare såsom misstänkt. För ett par dagar sedan kunde polisen i Falun lägga beslag på tivoliarbetaren — fortfarande iförd de slitstarka ministerskorna. Mannen erkände, men ville betala skorna med 70 kr., den summa som ministern taxerat dem till 1943. Stämning blir det i varje fall. (Dagens Nyheter 1946-04-30)

Det stora mysteriet här är kanske varför brottet aldrig lades ner, men det kanske beror på att det handlade om en utländsk minister och en misstänkt gärningsman. Utredningen kan ju inte ha varit så aktiv eftersom det tog tre år att haffa personen. Nåväl, skorna lär ha varit av utmärkt kvalitet. 70 kronor idag skulle motsvara nästan 1600 kronor, vilket för en manlig industriarbetare skulle innebära en arbetstid motsvarande vad det idag tar att tjäna cirka 10 000 kronor (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011). En kan ju misstänka att det var de bästa (eller åtminstone dyraste) skorna tivoliarbetaren någonsin gick i.

Kommentarer