Historiskt mysterium: Ko-nstig ko-st


De flesta mysterier torde ha en väldigt självklar förklaring, men på grund av tillfälligheter eller hemlighetsmakeri så kommer svaret aldrig framkomma. Som i den här berättelsen om kon. Vi kan gissa och vi kan hitta på en fantastisk berättelse, men sanningen kommer troligen för alltid vara förhöjd i dunkel (så till vida att de samtida människorna hittade svaret och publicerade det).

Fin medalj i komage
    Då man på en gård i Norge nyligen slaktade en ko hittade man i en av kons magar en medalj, som då den rengjorts visade sig vara präglad över skådespelaren Johannes Brun någon gång för ett sextital år sedan. Teatersakkunniga som sett medaljen förklara att den är mycket sällsynt och hittills bara känd i ett exemplar, som finns utställt i Teatermuseet i Oslo. Hur medaljen kommit i komagen är ett absolut mysterium. (Dagens Nyheter 1943-01-09)

Jag försökte göra en sökning efter senare artiklar på ämnet, men kunde dock inte hitta någon ledtråd till detta ko-mysterium. Dock möjligen en bild av medaljen på det danska Digitalt Museum.

Kommentarer