Historiskt mysterium: Om danska spöken

 

Det oförklarliga har nog alltid fascinerat människan. Svårförklarliga fenomen har ofta givits någon form av förklaring för att göras mer förståeligt, t.ex. spöken. Spöken blir förklaringen för det som vi ännu inte vet, för t.ex. saker som förflyttar sig eller vindpustar. Troligen har de flesta sprökrealaterade fenomen naturlig förklaring, så som ett djur eller ett otätat fönster, men idén om spöket är ju mer tilltalande. I nedanstående notis är spöket både ett problem men har också ett nyhetsvärde.

Danskt spöke.
    Det spökar i Köpenhamn, närmare bestämt hos Arbeidernes Kooperative Byggeforening vid Engehavevej. Orädda och skeptiska människor ha uppehållit sig i det ifrågavarande rummet nattetid för att iaktta mysteriet, men alla ha blivit vettskrämda. Spöket är osynligt, men flåsar och väsnas och jämrar sig. En dansk-amerikansk präst, som skulle tala förstånd med spöket, blev så förskräckt att han försvann från Köpenhamn. Husvärden har förgäves sökt hyra ut våningen, men ingen vill bo där. (Dagens Nyheter 1935-07-05)

Det är nästan så att man tycker synd om spöket. Det torde inte ha fått någon lugn och ro när folk rände där för jämnan. Husvärden hade ju möjlighet att dra in lite pengar på att ta inträde...

Vad tror du om det danska spöket?

Kommentarer