Island: Sydkusten

För flera år sedan var jag och en vän på Island under hösten. Vi åkte då bland annat den "obligatoriska" Golden circle. Jag kände redan då att jag gärna ville uppleva landet på nytt och gärna i en annan årstid. Jag fick nyligen chansen att åka dit i jobbsyfte och då fanns även en dag för lite utflykter. Då passade jag på att åka längs sydkusten. Främst var det dock jobb och Reykjavik som gällde. Kan rekommendera Hlemmur mathall (saluhall) samt kanske de godaste pommes någonsin på Yuzo Burger. Det är inte särskilt billigt någonstans och att räkna om allt från isländska krónur kräver lite matematisk huvudgymnastik.

Skógafoss - skogarnas fall. Ett mycket vackert vattenfall (men i min mening inte lika magnifikt som Gullfoss).

Det som förvånade mig mest var mängden lupiner på ön. Det blommade lila på ställen man inte trodde det skulle växa något. Lupinerna är visst inplanterade på ön och har vissa gynnsamma effekter på jorden, men den breder ut sig snabbt.

Seljalandsfoss - här kunde man gå bakom vattenfallet vilket jag dock inte gjorde. Det var vått, mycket människor och begränsat med tid.

Glaciär som backdrop.


Kyrkan i Vík, i bakgrunden skymtas några raukar.

Den svarta stranden, Reynisfjara.

Vågorna på den här stranden är riktigt farliga, vi fick uppmaningen att hålla oss långt ifrån vattenkanten för vår egen säkerhet. Just denna dag skulle det enligt uppgift inte blåsa så mycket, men det var med mina mått mätt väldigt kraftig vind.

Klippformationerna var helt otroliga! Is och vatten har över lång tid format stenen på stranden och i klipporna. Här skulle det enligt uppgift även finnas Lunnefåglar och jag tror jag möjligen såg någon på långt avstånd. För att se dem bättre hade jag nog behövt en fågelkikare.

Kommentarer