Historisk mat på moderna fat: Vegetariska bullar/imiterade köttbullar (1930)

Idag vimlar det av färdiga vegetariska "köttbullar" i mataffärernas kyl- och frysdiskar. Men vegobullar är varken något nytt påfund eller särskilt svårt att tillaga själv. I och med det nyligen rapporterades om hälsoriskerna med "ultraprocessad mat" kanske detta recept tilltalar som ett nyttigare (?) alternativ.

Vegetariska bullar (imiterade köttbullar)

Imiterade köttbullar, vegetariska bullar, vegobullar... eller vad du nu önskar att kalla dem.

2 kkp (3 dl) riven kokt potatis
1 kkp (1,5 dl) risgrynsgröt (jag använde färdigköpt)
4 msk kokosflingor
1 kkp stötta skorpor + extra till "paneringen" (går även bra med ströbröd)
1 råriven rödlök
1/2 msk rödbetsspad
1 ägg
1/2 tsk marmite eller svampsoja (jag använde svampsoja)
salt
socker
peppar
finstötta nejlikor
smör till stekning

Ingredienser.

Blanda risgrynsgröt, potatis, kokos, stötta skorpor och ägg. Instruktionerna härnäst kan tolkas på lite olika vis: "Massan spädes med litet i vatten upplöst marmite, färgas med ett par matskedar rödbetsspad och smaksättes med råriven lök eller svampsoja, salt, socker, peppar och litet finstötta nejlikor." Här uteslöt jag marmiten men hade i allt det andra.
Smettillverkning.

Forma till "små runda bullar", vänd i skorpmjöl och stek sedan i smör. Tips - om smeten är för lös och svår att bearbeta kan det hjälpa att ställa in den i kylskåpet ett tag.

Rullade bullar innan de rullats i ströbröd.

Till servering föreslås svampsås eller kaprissås samt grönsaker eller färsk sallad.

Vegetariska bullar med potatis, svampsås, sallad, inlagd gurka och inlagda rödbetor.

Omdöme och förbättringspotential: Min smet blev något för lös, så jag hällde på lite mer potatis, skorpor och ströbröd. Skorporna skulle kunna ersättas med ströbröd. Troligen är det bättre att använda rester av hemmalagad risgrynsgröt som är tjockare. Det kan eventuellt även fungera med bara kokt ris.

Resultatet blev gott. Jag tror att nejlikorna och löken bidrar till att få till en bra smak. Sambon påstod att det till och med att hade det inte varit för konsistensen hade det varit svårt att särskilja från vanliga köttbullar. Men notera att konsistensen är (som vanligt när det gäller historiska recept) väldigt mjuk. Eftersom det var svårt att forma till runda bollar gick jag över till att göra biffar, och de blev riktigt fina.

Det går lika bra att göra biffar på smeten.
 
* * *

Receptet är hämtat ur Lätt och läcker kost: Vegetariska recept av Margit Sjöstedt-Fellenius (1930) utgiven av P. A. Norstedt & söners förlag. Priset lär ha varit 4:25 kronor, vilket i dagens penningvärde ca 135 kronor (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011). Samma författare tycks också ha översatt en bok från engelska om teosofi, en form av andlighetslära där allt hänger samman i någon form av cyklisk process (om jag förstått det rätt).

Det spännande med Margit, född Sjöstedt, är att det går att finna fotografier på både henne och hennes make distriktskassören vid Statens Järnvägar Daniel Fellenius samtida med boken!

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer