H.C. Andersens hus i Odense

Den som åker till Odense kommer ganska snart inse att det här är H.C. Andersens stad. Du kommer inte kunna gå långt i centrum utan att påminnas om den välkände danske författaren. Ganska nyligen så återöppnade museet H.C. Andersens hus och det beskrivs som en multisensorisk upplevelse som ska stimulera olika sinnen. Huset som H.C. Andersen föddes i finns också inkorporerat i museet.

Delar av museets utsida.

Varje besökare får en audioguide som aktiverar olika saker inne i utställningarna. De flesta punkterna är utmärkta, men ibland kan det bli förvirrande om man råkar gå förbi en sådan position eller råkar stå lite för långt bort.
På sätt och vis blir museiupplevelsen ganska individuell eftersom du sällan lyssnar eller upplever exakt samma sak samtidigt som någon annan. Du styr din egen väg genom museet. Lite lustigt är det förstås att alla vandrar runt med märkliga hörlurar.

Utställningen kan sägas vara uppdelade i två olika delar. Dels en del om författarens liv, vilket är betydligt mer spännande än vad jag kunde föreställa mig. Han var en intressant person, denne Hans Christian. Den andra delen handlar om hans sagor och denna del är nog betydligt roligare för barn än den första. Här finns massor av interaktiva element och det är riktigt skoj att leka här (även för vuxna).

Sambon provar kejsarens nya kläder.

Hela museet är riktigt fint och jag har med flit inte lagt upp så många bilder just för att ni själva - om ni har vägarna förbi - ska få uppleva det utan att veta vad som väntar.

Interiörbild.
Trafikljusen i centrala Odense.

Några saker att ha i åtanke:

  • Boka biljetter i förväg på hemsidan. Risken är annars stor att du måste vänta några timmar eller inte kunna komma in alls den dag du är där. Systemet är smart för du vill inte stå och trängas med en massa människor i utställningarna.
  • Audioguiderna är på danska eller engelska (möjligen även tyska), för mindre barn som inte förstår dessa språk så blir nog delar av museet lite tråkigt.
  • Budgetera tiden. Vi var där inne i nästan två timmar. Andra kommer behöva mer tid.
  • Audioguiden kan upplevas som lite obekväm efter några timmar. Är du känslig kan det vara bra att ta med en liten scarves eller mössa att ha på som mellanlager. 

Jag tyckte att det var väl värt ett besök!

Kommentarer