Historiskt mysterium: Kaktusmysteriet i Norrköping

Om ni varit i Norrköping så har ni kanske sett stadens kaktusplantering i Carl Johans park. Varje år sedan 1926 planteras det ut ett nytt mönster av 25 000 kaktusar. På Norrköpings kommuns hemsida kan ni se alla mönster, här kan ni skrolla ner till 1966 som nedanstående notis från Namn och Nytt handlar om. Det året var motivet ett minne av det var 100 års sedan den första järnvägsförbindelsen.

Kaktusplanteringen i Norrköping 2022, Tropicarium 50 år.

Kriminalgåtan
Kaktusstölden

    I Norrköping har goda borgare och soffsittare i Karl Johans park fått ett mysterium att lösa, berättar ÖD-NT. För en tid sedan försvann några av kaktusarna i stans berömda kaktusplantering och det var i flera fall oersättliga växter. Man hade inga spår efter boven, men häromdan upptäckte en Norrköpingsfru att en dam i 40-årsåldern stod och smusslade med något i en kasse i närheten av kaktusarna. Plötsligt tog hon upp en kaktus ur kassen och placerade den i gruppen. Sedan tog hon upp en till... och en till – tills hon slutligen petat i fem olika kaktusar i gruppen.
    Norrköpingsfrun ingrep och frågade den okända kaktusplantererskan om hon var den som lagt beslag på kaktusarna. Till svar fick hon en ström av ord på något utländskt språk som hon inte förstod. Därefter försvann den främmande från "brottsplatsen".
    Det märkligare i hela kaktusmysteriet är emellertid att de "nyplanterade" kaktusarna är helt andra exemplar än de som tidigare funnits där.
    Kriminalgåtan Kaktusstölden är fortfarande olöst. (Dagens Nyheter 1966-08-22)
Ja, vem stal kaktusarna? Fick de många taggar i händerna? Vem återplanterade andra kaktusar och varför? Och är ordet "kaktusplantererska" återkommande i vokabulären i Norrköping?

När vi ändå talar om Norrköping måste jag säga att det är en mycket trevlig stad. Vi hade ett kortare stopp där i somras och hade gärna stannat längre för att se mer.

En annan del av Norrköping. I mitten Strykjärnet, tidigare textilfabrik som idag inhyser Arbetets museum.

Kommentarer

Har helt missat kaktusplanteringen, så tack för tipset! Och så många frågor kring kaktusstölden alltså, haha!
Matilda sa…
Amanda >> Kaktusarna ligger väldigt nära tågstationen. Ja, många frågor och få svar! :D