Historiskt mysterium: Förrymda gäss och oanade bevis

Den 10:e november firas traditionsenligt gåsamiddag på Mårtensafton i Skåne. Enligt Nordiska museet har mårtengåsfirandet länge firats i de övre klasserna i hela Sverige, de äldsta spåren går tillbaka till 1500-talet (dvs innan Skåne var svenskt). Gässen har alltså levt farligt långt tillbaka i tiden. Kanske inte så konstigt att några då och då lyckades rymma...

Alltför matfriska
    Ovanliga gäster har Landskronapolisen haft sedan någon tid på citadellet, den gamla flyktingförläggningen i stan. Där kacklar ett par Mårtensgäss, som tydligen klarat sig vid de stora novemberkalasen, och påträffades spatserande på en gata inne i Landskrona. Det hela är något av ett mysterium, ty ännu har ingen ägare anmält sig till gässen. De var, då polisen tog dem, ganska utmärglade, men har nu kryat på sig och morskat upp sig under polisens vård. Tyvärr har de visat sig så matfriska att polisen har svårt att skaffa foder. Om ingen ägare anmäler sig inom de närmaste dagarna är det därför fara värt att hittegässen får sätta livet till. (NoN, Malmö.) (Dagens Nyheter 1955-12-16)

Det rör sig alltså om två gäss som undkommit gåsamiddagen och ingen ägare har givit sig till känna. Ett scenario jag plötsligt insåg att jag kände igen. Det kan vara så att jag sitter inne på lösningen på detta mysterium. Det krävdes ett besök till förrådet och lite detektivletande, men mycket riktigt där låg beviset:

Bevis: Dagens rätt: Gåsstuvning Kockstuvning !!!!!
Jag kan inte minnas omständigheterna för denna teckning. Det kan vara att vi hade tema i skolan om Mårten gås, eller så hade jag tråkigt hemma. Kanske närde jag en liten djurrättsaktivist eller konsumtionskritiker i mig. Nåväl, för att avrunda det historiska mysteriet bjuder jag också på en mer nutida bild från citadellet i Landskrona utan vare sig gäss eller poliser.

Citadellet i Landskrona, 2020-tal.

Kommentarer