Historiskt mysterium: Hur man fångar en apa

Jag fortsätter på djurrelaterade mysterier från tidningsarkivet. Denna gång vill jag inleda med en fråga: vet vi ifall apor verkligen föredrar bananer eller är det månne en myt?

Apa lös
    Två polisassistenter i Västerås har misslyckats med att fånga en apa som en bilist observerat i närheten av Lista gård utanför staden. Bilisten, som sett ett underligt djur springa över vägen, stannade och fick syn på en liten svart apa med lång svans och "lejonman". De larmade polismännen köpte bananer och fick hjälp vid spaningarna av en strävhårig tax, men trots detta kunde de inte finna något spår efter apan. Ingen apa har anmälts försvunnen i Västeråstrakten, och det hela är sålunda något av ett mysterium. De inköpta bananerna fick polismännen äta upp själva. (NoN, Västerås.) (Dagens Nyheter 1962-09-09)

Jo, apor tycks faktiskt äta banan, men enligt en artikel i Expressen från 2014 har ett zoo slutat servera aporna bananer eftersom de likställs med med godis. Så det var kanske inte just bananernas fel att apan inte infångades. Kanske var det den strävhåriga taxens fel? Det kanske hade gått bättre med en långhårig tax?

Nåväl, jag kan inte låta bli att förundras över hur dessa notiser kryddas med dramatik. Jag föreställer mig att polisrapporten var mer sparsam. Något i stil med: "Larm inkom klockan 12:23 från bilist som säger sig ha sett en liten svart apa med lång svans och lejonman i närheten av Lista gård. Polisassistent Karlsson och Andersson sökte med hjälp av polishund och bananer i det uppgivna område utan resultat. Inga försvunna apor har rapporterats i trakten. Fallet avskrivs."

Kanske var det bara en katt?

Kommentarer