Historiskt mysterium: Om parlamentariska bekvämligheter och olater

Dagens notis hittas på sidan Namn och Nytt (NoN) som än idag publiceras i Dagens Nyheter. Sidan tycks idag vara en blandning av insändare, språkliga skämt, serier, kåserier och lite mer lättsamma nyheter. Detta stämmer till stor del även in på 1950-talets motsvarighet. Notisen i fråga tycks handla om det brittiska parlamentet.

Parlamentet grisar till hos sig självt
    Mysteriet med den tömda rödvinsflaskan bakom en bokhylla i underhusets bibliotek presenterades på tisdagen i en utredning som en kommitté av undershusledamöter gjort för att undersöka vilka praktiska åtgärder som kan vidtas för att göra lagstiftarnas vardag litet bekvämare. Enligt betänkandet far underhusledamöterna en smula ovarsamt fram i sitt bibliotek : bland övriga fynd bakom en rad böcker var också en tom medicinflaska, och det förekom att ledamöter som sökte uppgifter helt enkelt klippte ur den sida de behövde ur det officiella trycket. I en del fall fanns t. o. m. bara de tomma pärmarna kvar. Kommittén föreslår bl. a. att ett nytt bibliotek inrättas. (NoN, London.) (Dagens Nyheter 1954-06-24)

Notisen tycks utelämna väldigt mycket viktigt information. Varför drack ledamöterna vin och medicin i biblioteket? Fanns det inte någon bibliotekarie på plats? Hur skulle ett nytt bibliotek förhindra att ledamöter klippte ut sidor ur böckerna? Förkom samma fasoner i överhuset? Vilka andra åtgärder för att göra arbetslivet "bekvämare" presenterades?

Kommentarer