På iskallt äventyr i Thyberøn

Långt ut på en spets längs Jyllands västkust ligger Thyberøn. En hamnstad med en betydande fiskeindustri. Varför åkte vi dit kan man då undra. Jo, i ett före detta fryshus har de ett slags konstmuseum med isskulpturer vid namn Iskunsten. Fyra gånger om året byter de utställning. Vi hann precis dit och se "De frosne eventyr" med många klassiska sagomotiv. Veckan därpå skulle det göras om och bli till halloween-tema.

Inne i Iskunstens utställning.

Det är riktigt kallt inne i utställningen, minus tjugo grader, men man får en låna en fleecefilt att hålla värmen med. I ett separat (mindre kallt rum) finns dessutom en intressant utställning om fiskeindustrin på orten.

Porträtt av H.C. Andersen.

Prinsessan på ärten.

Is behöver inte vara färglöst!

Den fula ankungen.

Det här var mitt favoritkonstverk i is med infrusna blommor. Helt otroligt hur blommorna bibehåller sin färg och isen är så klar.

I Thyberøn ligger även Jyllandsakvariet. Det går att köpa en kombinationsbiljett till både Iskunsten och akvariet, vilket vi gjorde. Akvariet är inte så stort och de enskilda akvarierna kändes ganska små, men et besök kan säkert vara kul för yngre besökare.

Vid vattnet fanns även ett minnesmonument för Skagerrakslaget (søslaget ved Jylland). Längs vattnet växte hur mycket nypon och havtorn som helst. Jag var jätteförvånad att bären satt kvar i mitten av september och att ingen verkade plocka dem. Från andra källor har jag hört att danskar inte tycks ha en tradition av att plocka nypon och göra nyponsoppa. Tydligen är nyponbuskarna med de stora bären (frukterna?) dessutom en invasiv art.

En del av minnesmonumentet. Varje sten representerar ett förlist skepp.

Dagen då vi åkte dit hade det regnat jättemycket på förmiddagen. Meteorologerna hade utfärdat varningen "gode forhold for skypumper". Skypumpe? Det låter ju som riktigt ordentligt ösregn, men den som bildgooglar inser snart att det handlar om en form av vattentromb...

Inga "skypumper" i sikte.

Kommentarer

imponerade mamman sa…
Jättefina iskonstverk! Håller med dig, isälvorna med blommor är i särklass bäst!
Vilken fin resa ni fick!
Matilda sa…
Mamma >> Ja det blev en fin resa även om vi fick göra inlandsvägen istället för strandvägen som planerat. :)
Dansk sambo sa…
Iskonsten var en trevlig utställning väl värt ett besök. För övrigt är jag glad att vi slapp skypumparna 😉