Historiskt mysterium: Att plantera gräddflaskor

Visste ni att smör förr, långt innan kylskåpet, kunde förvaras i myrar för att hållas färskt? Då och då hittas riktigt gammalt smör i myrar och det lär i några fall även gå att äta (se t.ex. här och här). Smör görs som bekant på grädde. Kan det möjligen vara så att följande notis i Namn och nytt kanske handlar om någon som missuppfattat det där med så kallat myrsmör.

Gammal kaffegrädde kriminalgåta
    Nio år gammal grädde och levererad av Töreboda mejeri har noga och ingående granskats av kriminaltekniska anstalten i Stockholm. För en månad sedan påträffades 20 stycken 2 dl-flaskor innehållande en trögflytande mystisk substans. En skogsvandrare fann flaskorna i trakten av Götene. Flaskhalsarna stack upp ur jorden som ett bestånd svampar. Mannen larmade polisen som ryckte ut å stubben. Man misstänkte ett fint knarkfynd. Kriminaltekniska anstalten i Stockholm fastslog att det rörde sig om grädde. Hur gräddpartiet hamnat i skogsbacken är ett mysterium. Däremot torde det vara klart att grädden är lite för gammal för att användas i kaffet. (Dagens Nyheter 1969-04-06)
Ja man kan ju inte låta bli att undra varför någon begravt fyra liter grädde i skogen. Jag vill ju tro att det var något slags experiment för att testa dess hållbarhet. Eller något barn som likt Findus och hans köttbullar ville se ifall det växte upp mer grädde ifall det planterades.

Kommentarer