Historiskt mysterium: Om missöden i julbaket

Så här i mellandagarna passar det ju fint med ett julmysterium från tidningsarkiven. Skribenten var nog nöjd med att få in en ordvits.

Vitamintabletter i mjölförpackning vållade knarklarm
    Mysteriet med de vita tabletterna i julkakssmeten som höll på att vålla panik bland Malmöhusmödrar löstes definitivt på onsdagen. Det rörde sig varken om knarksmuggling  eller något annat farligt, utan var helt enkelt vitamintabletter, förklarar stadsveterinär Per-Olof Nilehn. Allt mjöl vitaminiseras och det sker i pulverform. Hur hela tabletter hamnat i mjölpåsen är ännu en gåta. Antagligen beror det på ett tekniskt missöde, och det aktuella mjölpartiet håller nu på att undersökas.
    Det var en Malmöfru som fann tabletterna i sin kaksmet och anade att det härrörde från mjölpåsen. Hon fann det säkrast att överlämna tabletterna till polisen och kasta kaksmeten. Fyndet av tabletterna medförde för övrigt att en hel del husmödrar i Malmö kastade sina julbak i sopnedkastet av rädsla för att kanske inte heller de haft rent mjöl i påsen. (DN, Malmö.) (Dagens Nyheter 1967-12-14)
Jag undrar om det har med bakpulver eller med mjöl att göra. Och så undrar jag ifall inga husfädrar i Malmö blev oroliga.

Kommentarer