Historiskt mysterium: Om kollektiv bestraffning och oortodoxa skolförhör

Det här är kanske inte ett mysterium i ordets sanna bemärkelse, men nog fasiken är det mystiskt att det här ens har fått inträffa!

Lögndetektor i skolförhör
Någon hällde vatten i lärarinnans stövlar
Från Dagens Nyheters Norrlandsredaktion
ÖSTERSUND, tisdag.
Ett minst sagt märkligt förhör hölls på måndagen med eleverna i en klass 14-åringar vid Parkskolan i Östersund för att få reda på vilka som för fjorton dagar sedan hällde vatten i en lärarinnas stövlar. Två skolchefer, rektorn för Parkskolan och rektorn för Östersunds tekniska gymnasium, överraskades på bar gärning av skolstyrelsens ordförande när de med en "lögndetektor" förhörde elevernas angående mysteriet med de vattenfyllda stövlarna.
    Gymnasierektorn hade hotat att klassens elever skulle få svårigheter att komma in i gymnasiet om inte saken klarades upp, och så småningom gallrades syndarna fram, men mer på grund av psykisk hets än med hjälp av "lögndetektorn", som var ett falsarium, bestående av en del hopkopplade apparater som används vid laborationer.
    "Lögndetektorns" utslag då någon elev förmodades ljuga fixades av rektorn för tekniska gymnasiet.
    Så fort skolstyrelsens ordförande, frisörmästare, Nils H Lundgren, fick rapport från fadern till en pojke i klassen om vad som pågick skyndade han i väg till skolan och gav i den första upphetsningen de båda skolcheferna en kraftig åthutning, samtidigt som de uppmanades att omedelbart avbryta förfhören.
    – Det finns inget försvar för det ofog som är orsaken till denna trista historia, säger hr Lundgren. Men så här får det naturligtvis inte gå till när pojkstreck skall klaras upp.
    Historien med de vattenfyllda stövlarna inträffade den 7 februari. Det var 25 grader kallt ute, och ägarinnan blev givetvis bekymrad. Alla försök att få tag i gärningsmännen misslyckades, och till sist skrev rektorn vid Parkskolan till elevernas föräldrar och begärde en krona från varje hem för att gottgöra lärarinnan för skadegörelsen.
    En familj vägrade emellertid, det var rektorn vid tekniska gymnasiet som hade sin son i klassen. Om inte saken klarades upp skulle han anmäla alltsammans till skolstyrelsen, förklarade han, och föreslog att man skulle hålla förhör i klassen med hjälp av en "lögndetektor" som man hade på tekniska gymnasiet." (Dagens Nyheter 1966-02-23)

Artikeln fortsätter med att ursäkter från rektorerna till varför det inträffade. Själva lögndetektorn var en bluff och syftade till att få fram information. De nervösa eleverna tycks ha lett rektorerna på spåren till vem som var skyldig, men eleverna ska ha mått dåligt av hela processen.

Det är helt galet att det först idkades kollektiv bestraffning, dels genom kollekten och dels genom hot om svårigheter att komma in på gymnasiet, och därefter att en så kallade lögndetektorn användes. Man undrar ju över vilken variation av straff som använts i skolorna förr och vilka men eleverna fick. Huva!

Kommentarer