Historiskt mysterium: Om telefonparasiter

Vad är en telefonparasit undrar du säkerligen nu. Ja det ska jag snart förtälja. För att inte förta mystiken har jag dock valt att hoppa rakt in i artikeln utan att ta med rubrik och ingress.

"Sommaren 1965 lät skådespelaren installera telefon i sin bostad. Apparaten upphörde att fungera på hösten, men samtidigt sköt telefonräkningarna i höjden. Han fick en räkning på 385 kr, som han vägrade betala under motivering att den var 300 kr för stor.
    En telefonreparatör löste slutligen mysteriet genom att kolla ledningarna. Då upptäcktes att den 50-årige mannen kopplat sin telefon – en gammal apparat som han hittat i en soplår – till skådespelarens ledning. Televerket kräver nu den åtalade på 300 kr. (TT, Göteborg.)" (Dagens Nyheter 1967-03-10)
Att tjuvkoppla telefoner låter onekligen lite kreativt. Jag undrar lite hur telefonledningarna satt i huset för att det här ens skulle vara möjligt. Jag fascineras också att det upprepas att det var en skådespelare som var utsatt för bedrägeriet, det framkommer dock inte ifall han blev bedragen för att han var skådespelare, eller bara för att han råkade vara granne.

Ordet telefonparasit  förekommer i ingressen i formuleringen "vid undersökning uppdagades telefonparasiten". Men bedrägeriet avslöjas redan i rubriken "Tjuvkopplade telefonledning Granne betalde" vilket försörde lite av spänningen. Dagstidningarna lägger ju inte riktigt upp sina artiklar på samma sätt som en deckarförfattare. Å andra sidan hade nog inte den rubriken gått hem i dag, den är väl inte riktigt klick-bait-vänlig. Jag undrar om telefonparasit var årets nyord 1967...

Kommentarer