Historiskt mysterium: Risker med att förändra kalendern

Att ta bort eller lägga till namn i almanackan brukar vara ett känsligt ämne. Att folk blir upprörda av att deras namn tas bort visar sig vara betydligt äldre fenomen än vad jag föreställt mig:

Från Skånes nordkant.
(Bref till denna tidning.)
    Den nya almanackan tycks vara ett mysterium för de gamla. De kunna inte förlika sig vid den nya uppställningen. Ja, inte ens de nya namnen finna nåd för dem. De anse det nära nog som ett helgerån, att man borttgit en massa fula och oanvändbara namn som Perpetua, Hyperius, Anatolius, Agapetus m. fl. Härom dagen hade ett par äldre personer hos en handlande köpt hvar sin almanack för 1901. Dagen derpå skickade de dem emellertid tillbaka. De kunde trots den nya almanackan bra mycket redigare uppställning icke taga reda på solens upp- och nedgång m. m. De sade sig inte vilja ha utan af den "gamla sorten." (Engelholms Tidning 1900-12-17)

Det som saknas i denna insändare är förstås konkreta bevis som styrker påståendena. Men när jag ögnat igenom äldre tidningar (Kungliga Bibliotekets tidningsdatabas är ju helt enastående!) så förekommer det inte så många intervjuer med gemene man. Det är mest olika former av nyheter, annonser och litterära följetonger.

Jag har dock roat mig med att undersöka huruvida det är någon som än idag bär de så kallade "oanvändbara" namnen:

Perpetua: 11 kvinnor har Perpetua som tilltalsnamn, totalt 25 kvinnor har det som förnamn. Medelåldern är 55,9 år.
Hyperius: 0
Anatolius: 4 män har Anatolius som förnamn
Agapetus: 0

(Källa: SCB:s namnsök 2023-01-01, obs. databasen visar endast ifall det finns två eller fler med samma namn med samma stavning)

Kanske blir 2023 året när namnen Hyperius och Agapetus gör comeback?

Kommentarer