Skillnaden på lasarett och sjukhus?

Härom nyligen kom vi tillsammans med middagssällskap i diskussion om det finns någon skillnad på lasarett och sjukhus. Har det med storlek på vårdinrättningen att göra? Eller är lasarett en äldre benämning?

Ordet lasarett kan dateras tillbaka till 1689 och kommer från det italienska lazzaretto. Ordet har koppling till ett pestsjukhus i Venedig (Santa Maria di Nazaret), Nazaret blev Lazaret genom anspelan på Lazarus, de sjukas skyddspatron. Enligt Svensk ordboks beskrivning avser lasarett "större allmän sjukvårdsinrättning för alla slags sjukdomar" men idag används oftast benämningen sjukhus (källa: Svensk Ordbok, läs även Dick Harrisons artikel i SvD om teorierna bakom ordet).

Sjukhus å sin sida kan dateras tillbaka till 1400-talet men verkar ha samma betydelse (källa: Svenska.se). Därtill har vi använt ordet hospital men det tycks främst ha hänvisat till vårdanstalter för psykiska sjukdomar, tidigare kallade mentalsjukhus (källa: Svenska.se).

Vad säger du - sjukhus eller lasarett?

Kommentarer

Jens sa…
Jag säger oftast sjukhus men vissa heter lasarett medan andra heter sjukhus. Exempelvis Kalix sjukhus och Lycksele lasarett.
Eva Maria sa…
Tack för upplysningen! Jag har funderat just på det med skillnaden men aldrig tagit mig tid till att undersöka det! Det är så spännande med ord och deras historia.
Önskar dig en fin dag! Kramar Eva Maria
Matilda sa…
Jens >> Ja det är ju i och för sig mystiskt.

Eva Maria >> Ja visst är etymologi intressant! Jag trodde nog aldrig att jag skulle bli intresserad av språkvetenskapliga frågor, men det hör ju onekligen till kulturhistorien och språket är kultur. :)
Ida sa…
Förr kallades sjukvård i landstingens regi för länslasarett därav lasarett och övriga sjukvårdsinrättningar för sjukhus.
Matilda sa…
Ida >> Aha, tack för detta. Men vem drev då sjukhusen?