Att få igång läslusten

Läshögen på nattduksbordet just nu.

I många år var ett nyårsmål alltid att försöka komma igång med läsandet igen. På senare år har det dock inte varit ett problem. Ifjol läste jag 49 böcker och Eva Maria kommenterade att det var ju nästan en i veckan. Hur kom jag egentligen hit?

Ja det finns ju givetvis inte en lösning som fungerar för alla, men jag vill dela med mig av några saker som fått mig att läsa mer. Med det sagt så ska jag medge att jag läser en del även i jobbet (även om det sällan blir en hel bok). Och de senaste åren har jag pendlat till jobbet och då haft tid att på tåg, kvällar och helger (i brist på annan sysselsättning) plöjt en hel del böcker. Jag förväntar mig att mitt läsande i år kommer gå ner drastiskt i och med att pendlandet är över.

  • Godnatt-larm. Söndagar till torsdagar ljuder ett larm på telefonen som påminner mig att det är dags att avrunda det jag håller på och göra mig redo för sängdags. I bästa fall hinner jag då läsa drygt en halvtimme och varvar på så sätt även ner. Jag inbillar mig att jag somnar lättare.
  • Variera litteraturen. Har jag läst en tung eller långsam bok försöker jag välja en mer lättläst bok nästa gång. Jag undviker att läsa två fackböcker direkt efter varandra av samma anledning.
  • Barn- och ungdomslitteratur. Några somrar har jag haft projekt att gå tillbaka till litteratur från barndomen, t.ex. Narnia-böckerna och privatdetektiv Ture Sventon. Att läsa dem som vuxen ger nya perspektiv. Härom året kom jag över Maria Langs böcker om Katja och Jan. Dessa böcker är oftast kortare och mer lättlästa, men de räknas också som böcker. Eftersom jag för lista på böcker jag läst så känns det tillfredsställande att få skriva upp titlar regelbundet.
  • Avkoppling. När jag läser på fritiden vill jag inte riktigt tänka, utan läser för avkoppling. Även om jag varvar litteraturen så är det till stor del deckare och liknande litteratur som på något vis är mer lättläst för mig.
  • Avbryta läsning. Böcker som jag inte kommer in i de första femtio sidorna slutar jag ofta läsa. Det händer inte så ofta, men det finns ju ingen anledning att traggla sig igenom en bok som jag känner motstånd till.
  • E-boksläsare. När jag fick min första e-boksläsare (jag uppgraderade senare till den jag har nu pga garantiärende), var jag skeptisk. Men jag kom snart på fördelarna. På resande fot kan jag ha med mig 20-30 olika böcker och välja den jag känner verkar mest intressant där och då. Det blir betydligt lättare bagage och kortare startsträcka att sätta igång att läsa.
  • Samma författare. Hittar jag en författare som har en stil/berättelser jag gillar blir det lätt att jag läser fler titlar av denne. Härom året var det Håkan Nesser jag fastnade för.

Vad är ditt bästa lästips för att komma få igång läslusten?

Kommentarer

Eva Maria sa…
Jag blev verkligen imponerad av att du hunnit läsa så många böcker som 49 på ett år! Mycket intressant att läsa om dina erfarenheter och tips här. Själv satte jag ett lite mindre mål inför 2023 och det är att läsa 12 böcker. Alltså en i månaden. Det kan bli fler hoppas jag men om jag kan läsa 12 är jag nöjd. Tänkte vidare på att jag kanske ska försöka läsa varannan bok faktabok och varannan skönlitteratur. Det är lätt att jag annars bara läser faktaböcker och i längden blir det lite enformigt! Jag har många olästa böcker i bokhyllan och jag har också en idé att beta av några av dem innan jag får köpa nya! (Är definitivt shopaholic när det gäller böcker!)

Att jag inte läser så många böcker beror nog på olika saker, dels så läser jag väldigt långsamt och har svårt att ”skumma” en text, sen att jag inte tar mig så mycket tid till att läsa. Jag älskar att läsa men kan nästan få dåligt samvete när jag sjunker ner i soffan med en bok istället för att städa eller göra något annat nyttigt! Kanske även det är något att jobba på i det stora hela – att unna mig att göra fler roliga/mysiga saker.

Tidigare har jag varit med i olika två bokcirklar och det var ett bra sätt att få igång läslusten. Då blev det också titlar som för mig var okända och det breddade repertoaren.

Jag fick en Kindle i julklapp för två år sedan av min sambo och jag försöker vänja mig att läsa på den. Om jag vill köpa en ny bok ser jag först om den finns där. Men jag har svårt att komma ifrån känslan av att det är så mysigt att bläddra i en pappersbok! Det är säkert en vana som jag behöver träna upp och som du skriver så är det ju perfekt när man är på resa! Den håller batteriet väldigt länge också.

De böcker jag läst hittills i år är: Marie Kondos nya bok Kurashi at home och Mikrovanor av BJ Fogg. Nu har jag börjat läsa Klara och solen av Kazuo Ishiguro och tänker att det får bli boken för mars! Läser alltid en stund innan jag somnar, det är ett bra sätt att varva ner när jag väntar på sömntåget!

Önskar dig stor läslust inför 2023 och hoppas att du hinner med många spännande titlar!

Kramar Eva Maria
Anni sa…
Ha - jag skulle aldrig kunna varva ned med en bok :-) Jag läser och läser och har inte tid att gå och lägga mig. Maken läser en stund i sängen,men jag sitter på verandan istället ...

Narniaböckerna, vilka favoriter <3 Ibland tror jag att hela min värld präglats av att jag läste dem som liten. Och Mumin.

Jag har faktiskt nyss startat ett bokkonto på instagram eftersom jag recenserat så många böcker, först åt Pockethexan (som inte bloggar så ofta längre) men senare även böcker som jag självvalt. annis_bokhylla heter det om du har instagram och är det minsta intresserad :-)
Matilda sa…
Eva Maria >> 12 böcker låter som alldeles rimligt mål, och all litteratur ska ju inte heller läsas snabbt :) En bokcirkel skulle jag gärna vilja testa på att vara medlem i. Snart får jag kanske starta en själv, haha :D
Klara och solen lät mycket intressant, ska skriva upp den på min egen lista - tack för tipset!

Anni >> Så olika det kan vara - men det låter som att böcker är en stor del av ditt liv och intresse :)
Jag har inte instagram, så tyvärr kan jag inte följa dig. Så hoppas du tipsar lite på din vanliga blogg när det dyker upp ett guldkorn!
Eva Maria sa…
Vill bara tillägga att samma författare som skrivit Klara och solen har också skrivit Never let me go, som är en helt fantastik bok tycker jag! De är helt fristående men spelar an lite på samma tema kan man säga. Lite sorgsna böcker men mycket intressanta.
Matilda sa…
Eva Maria >> Toppen - tack! Ska "snart" (dvs efter några andra böcker) läsa tredje delen i en japansk romanserie som är riktigt speciell men fin. Det blir kanske ett inlägg om dem sedan :)
Första besöket här hos dig :) Läst en hel hög med inlägg, men kommenterar det här :) Jag har läst ungefär samma mängd som du förra året. Har faktiskt ungefär samma tillvägagångssätt (utan att ställa kl. för att gå och lägga mig). Jag har ju inte ens en väckarklocka utan låter kroppen somna och vakna när den vill. Läser varje kväll, ibland 2 sidor, ibland 50. I år tänkte jag försöka dubbla antal böcker. Inte för att det är ett mål i sig, utan för att det kanske triggar mig att välja att läsa istället för att sticka eller nåt annat. Har så många böcker på min "läsa-lista" så jag vill komma igenom lite fler böcker. Läser just nu Barbarotti serien av Nesser!
Matilda sa…
Anna >> Välkommen hit! Åh låter underbart att slippa väckarklocka! Roligt med högt uppsatt mål. Jag har läst några böcker i Barbarotti-serien, fast inte i någon specifik ordning. Gillar Nessers stil, i synnerhet de böcker som lägger mindre fokus på kriminalarna och mer på de andra personerna.