En normal portion ris

Det här med receptberäkning är ett intressant fenomen. De beräknas på någon tanke om hur mycket en snittperson äter, föreställer jag mig. Men då blir jag väldigt nyfiken på hur mycket ris en snittportion ska innehålla. Att koka ris - eller alternativa risprodukter - tycks utgå från att man äter jättemycket ris. Rispaketen förordar ofta 3 dl ris för 4 portioner, vilket hos oss brukar generera rikligt med ris. Tacksamt förstås för matportioner. Men ändå, något mystiskt!

Kommentarer

Och jag tycker alltid tvärtom att följa receptet brukar bli så lite. Men vi kanske äter mer än genomsnittet. :-) Intressant är det iallafall att fundera över hur de beräknar portionerna.
smile sa…
Jag har ett annat mysterium när det gäller ris. Hur svårt kan det vara att koka ris? Om man följer anvisningarna på förpackningen. Kan man tycka. Men det händer ganska ofta att jag misslyckas med kokningen, trots att jag alltid följer anvisningarna och gör exakt likadant varje gång. Ibland blir det liksom inte kokt. Det blir stenhårt och oätligt. Ett mysterium. Säg att det inte bara är jag..?
Matilda sa…
Hanna >> Det beror nog helt på vilken "tallriksmodell" man tillämpar :D

Smile >> Att koka ris ÄR svårt. Det är sällan att det blir hårt för mig, men ofta överkokt. Basmatiriset blir inte alls som det ska vara. Antagligen är riskokare en lösning men jag kan inte riktigt bemöda mig att skaffa ännu en kökspryl när vi kokar ris så sällan.
Jag har också funderat över detta. Jag tycker att portionerna är för stora. Sedan så är det lätt hänt att man kokar riset för snabbt, på för hög värme och vattnet tar slut...
Matilda sa…
Nilla >> Det är en konst att koka ris! Det är precis som smile skriver - man kan göra exakt det samma gång på gång, och ändå få olika resultat. Skönt i alla fall att vi är så många som upplever detta :)
Jenny sa…
Mitt ris blir i princip alltid överkokt: men ändå gott, haha! 😂 Min mamma kunde verkligen konsten att koka perfekt ris. Hon envisades med att det enda riktiga sättet var att täcka kastrullen med ett par tjocka kökshanddukar (som ett extra fuktabsorberande lager mellan kastrullen och locket). Hon använde även lite buljong i kastrullen för att ge riset lite extra smak. Tyvärr har jag inte ärvt hennes riskokartalang, så jag tänker alltid på henne när jag kokar ris ❤️
Matilda sa…
Jenny >> Fint sätt att minnas henne i vardagen :) Din mammas trolleri verkar onekligen spännande. Buljong-smaksättningen kanske man skulle ta och testa. Någon gång hade mina föräldrar i burkmajs i riset, vilket jag vill minnas att jag gillade.