Föreställningar om igelkottar

Jag vill dela med mig om något jag läste i går kväll om igelkottar av hjärtläkaren Bengt W. Johansson. Nämligen att det länge funnits en föreställning om att igelkotten är som ekorren och samlar frukt till ett vinterförråd. Det finns berättelser om hur folk sett - eller påstår sig ha sett - igelkottar klättra upp för träd och putta ner frukter. Väl nere på marken så lär de rulla sig i frukten så att dessa fastnar i taggarna för vidare transport. Även fasanägg lär enligt dessa berättelser gå bra att frakta på samma vis. (Om ni vill se en bild på hur detta skulle kunna se ut så spola fram till 4:28 i denna video där en illustration ur barnboken The hedgehog feast av Edith Holden syns.)

Källa: Johansson, Bengt W. (2020) Igelkotten – naturens taggiga under. I Kyla i vetenskap och konst Johansson, Bengt W. (red.) Stockholm: Carlssons.

Visst är det en fantastisk fin inre bild man får om igelkottarnas möjliga liv? Ibland känns det som att vi vet alldeles för mycket om världen och naturen, att fantasin på något vis blir begränsad.

Och på tal om fantasi och igelkottar så skrev jag den här sången i skolan en gång i tiden (jag minns fortfarande melodin!):

Igelkott-sången av Matilda, troligen i lågstadieåldern.

Titta och titta
Se och se
vad kan det vara
Jo titta noga
så ser vi en igelkott
Jo det var en igelkotter
igelkott
igelkott

Trevlig helg på er!

Kommentarer

Jens sa…
Fantastisk sång 😊
Jenny sa…
Tjusig teckning också, haha! 😊 Den fick mig att minnas den gången vi skulle arbeta med lera under en lektion i lågstadiet. Man fick välja vilket djur man ville, och jag gjorde en igelkott som jag var sååå stolt över. Sedan kom lärarinnan över och sade: "Nämen va fin! Är det ett piggsvin?" 😂🤣 Jag kände mig så förorättad, haha!
Matilda sa…
Jens >> Det är för att du hört den ;)

Jenny >> Haha, min konstnärliga ådra har väl aldrig varit så stark... Nej men så knasigt att läraren inte såg skillnad på igelkott och piggsvin, det ingick säkert inte i lärarutbildningen ;)